Hlavní obsah

Princ Harry se vrátí do Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britskému princi Harrymu armáda dovolí znovu se zapojit do mise v Afghánistánu, napsal ve čtvrtek list The Daily Telegraph. Princ bude nasazen jako pilot bitevního vrtulníku Apache, jakmile příští rok dokončí kurz.

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry podstupuje kurz pilota bitevního vrtulníku Apache

Článek

Mladší ze dvou synů následníka trůnu prince Charlese Harry byl z neklidného jihoafghánského Hílmandu narychlo odvolán v roce 2008 poté, co jeho nasazení u kavaleristů po deseti týdnech prozradil australský týdeník pro ženy New Idea a po něm i další média.[celá zpráva]

Princ se ovšem chtěl do Afghánistánu vrátit. Vloni v televizi řekl, že je „opravdu odhodlán“ k návratu a dodal, že jeho „srdce patří armádě“.

Ačkoliv ministerstvo obrany odmítlo sdělit, kdy by měl být 26letý Harry znovu nasazen. Podle bulvárního listu Sun však získal posvěcení od královny Alžběty II. Daily Telegraph uvedl, že se počítá s vysláním jeho letky v příštím roce, pravděpodobně koncem léta. Do té doby by měl být završen princův výcvik pro bitevní vrtulník AH-64 Apache, který zahájil po návratu do vlasti.

V současnosti Harry podstupuje osmiměsíční instruktáž, jak zacházet se zbraněmi, jež má helikoptéra k dispozici. Nechybí mezi nimi protitankové střely Hellfire, které s epoužívají i při útocích na úkryty radikálů.

Britský list upozornil, že výcvik jednoho pilota Apache stojí milión liber (téměř 30 miliónů korun) a jen padesát nejlepších s nimi potom může létat.

Reklama

Výběr článků

Načítám