Hlavní obsah

Čína podpořila Rusko v kritice plánu protiraketové obrany USA

Astana

Rusko ve středu získalo podporu Číny a dalších členů regionální bezpečnostní Organizace zemí šanghajské spolupráce (SCO) v kritice plánů USA na vybudování protiraketového štítu. Na svém výročním summitu v kazašské metropoli Astaně tyto země podle agentury Reuters uvedly, že protiraketový štít by mohl podkopat strategickou stabilitu a globální bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Prezidenti Ruska Dmitrij Medvěděv (vlevo) a Číny Chu Ťin-tchao

Článek

SCO, která sdružuje Rusko, Čínu a čtyři bývalé sovětské středoasijské republiky, přijala deklaraci varující před jednostranným budováním protiraketové obrany.

Zamýšlené vybudování amerického protiraketového štítu v Evropě bylo Kremlu vždy trnem v oku, protože podle jeho interpretace by takový štít mohl ohrozit ruský potenciál jaderného odstrašení. USA i Rusko zatím zdůrazňovaly zájem spolupracovat při vytváření protiraketové obrany, v detailech takové spolupráce se ale neshodují.

Středisko včasného varování protiraketového deštníku USA mělo být v Praze. ČR však od plánu odstoupila. Ministr obrany Alexandr Vondra ve středu oznámil, že Češi budou hledat jiný způsob zapojení do projektu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Česko bude součástí protiraketové obrany USA

Spojené státy potvrdily, že Česko bude součástí projektu protiraketové obrany v Evropě. Pentagon požádal Kongres o prostředky na zřízení "centra předběžného...

Výběr článků

Načítám