Hlavní obsah

Běloruský prezident chce osobně zmlátit lidi, kteří vyzývají ke stávce

Minsk

Násilím pohrozil běloruský autoritářský prezident Alexandr Lukašenko opozici, která vyzývá ke stávkám a demonstracím v době, kdy země čelí hospodářské krizi. Iniciátory, kteří zavčas neemigrují, chce vlastnoručně zbít.

Článek

"Opozičníci vyzývají v Minsku, na internetu a na sociálních sítích ke stávce. Budu to sledovat a pozorovat a pak je zmlátím, pokud se jim nepodaří utéci do zahraničí," řekl podle běloruské televize Lukašenko.

Výhrůžkou se Lukašenko dostává na úroveň někdejšího ugandského diktátora Idiho Amina, který si to chtěl s izraelskou premiérkou Goldou Meirovou rozdat v ringu.

Od doby, co se Lukašenko dostal před 17 lety k moci, země neprocházela tak těžkou hospodářskou krizí, jakou zažívá právě nyní.

Bělorusko tíží obrovský obchodní deficit a nedostatek deviz. Úřady musely devalvovat měnu a výrazně zvýšit ceny všech životních potřeb včetně cigaret a benzínu. Kvůli růstu cen pohonných hmot se konaly protesty a blokády ulic.

Naposled v pondělí asi 200 automobilistů na tři hodiny zablokovalo jeden hraniční přechod. Důvodem byla restrikce na vývoz zboží. Policie demonstraci rozehnala.

Reklama

Výběr článků

Načítám