Zúžení výběru vychází ze zjištění, že infikovaní zaměstnanci farmy v dolnosaském Bienenbüttelu, odkud se nákaza téměř jistě rozšířila, jedli převážně právě klíčky brokolice, česneku a pálivých paprik.

Ve větším množství je konzumovalo pět nemocných nebo pozitivně testovaných zaměstnankyň farmy v Bienenbüttelu, sdělila dolnosaská ministryně zdravotnictví Aygül Özkanová.

Přesný zdroj nákazy se stále ještě nepodařilo objasnit. Dosud totiž stále není jasné, zda nebezpečně zmutované bakterie do farmy jižně od Hamburku zavlekli pracovníci, nebo tam infekce přišla v semenech či z jiného zdroje.

Německý úřad pro vyhodnocování rizik (BfR) proto vyzval z preventivních důvodů k obezřetnosti i při konzumaci syrových výhonků a klíčků, které si lidé vypěstují sami doma. V jednom konkrétním případě v Dolním Sasku byly právě klíčky vypěstované doma zřejmým zdrojem přenosu infekce na jednu rodinu.

Na následky infekce už zemřelo 36 osob, z toho 35 v Německu a jedna ve Švédsku. Nakaženo bylo přes 3200 lidí, z toho 781 má variantu s obzvlášť těžkým průběhem v podobě hemolyticko-uremického syndromu (HUS), jenž má za následek chudokrevnost a selhávání ledvin. Právě z této skupiny je nejvíce obětí.