Hlavní obsah

Erdoganova strana jasně vyhrála další volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecká vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) premiéra Recepa Tayyipa Erdogana ziskem zhruba 50 procent hlasů jasně zvítězila v nedělních parlamentních volbách. Udrží si tak absolutní většinu v parlamentu, ale ne kýženou dvoutřetinovou většinu, kterou potřebovala pro hladké prosazení referenda o ústavních změnách.

Článek

O obsazení jednokomorového parlamentu povinně rozhodovalo více 50 miliónů voličů, pro něž se otevřelo více než 200 000 volebních místností.

Podle státní turecké televize TRT měla vládnoucí strana po sečtení 98 procent hlasů padesátiprocentní zisk, a může tak vládnout i ve třetím volebním období po sobě.

"Doufám, že volby přispějí k posílení míru, práv a svobod," prohlásil Erdogan do televizních kamer. Jeho žena s šátkem na hlavě a dcera mu stály po boku. Několik tisícovek stoupenců AKP se večer shromáždilo před sídlem strany v Ankaře. Provolávali provládní hesla a mávali tureckými vlajkami.

Výsledky přisuzují zhruba 26 procent odevzdaných hlasů hlavní opoziční Lidové republikánské straně (CHP), kterou před více než 90 lety založil otec turecké republiky Kemal Atatürk. Nacionalistická Strana národní akce (MHP) je na 13 procentech, takže překročila desetiprocentní práh pro vstup do parlamentu, v němž tak budou nadále zastoupeny tři strany.

Téma Evropa v pozadí

AKP vyhrála podle očekávání. Šlo jí hlavně o udržení dvoutřetinové parlamentní většiny. Ta by jí umožnila vyhlášení referenda o liberálnější ústavě, jež by nahradila základní zákon z roku 1980 schválený po vojenském převratu v roce 1980.

V předvolební kampani chybělo téma Evropské unie. Turecko usiluje o přijetí do EU, ale neustálé odklady tohoto kroku už mnoho Turků naladily proti ní. Vláda se v posledních letech začala větší měrou orientovat na Blízký a Střední východ a chce z Turecka udělat regionální velmoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám