Hlavní obsah

Vrcholní představitelé EU se bijí o ego, nesednou spolu ani do letadla

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropský prezident Herman Van Rompuy a předseda Evropské komise José Barroso letěli ve čtvrtek do Ruska z téhož místa a skoro v téže době. Přesto k tomu potřebovali dvě letadla. A stejně se v pátek i vraceli. Za tímto mrháním je podle britského deníku The Daily Telegraph rivalita obou mužů.

Článek

V angličtině jsou vlastně oba prezidenty – a teď jde o to, který z nich je důležitější, kdo je skutečný šéf Unie. Van Rompuy demonstroval důležitost tím, že v poloprázdném letadle Embraer pro 35 lidí, jež mu poskytlo belgické letectvo pouze za cenu paliva, nenabídl místo Barrosovi ani šéfce unijní diplomacie Catherin Ashtonové a 13 členům jejich doprovodu.

Barroso a jeho lidé si tedy museli najmout do Novgorodu drahý komerční Learjet v přepočtu za 1,5 až 2,1 miliónu korun.

„Oba prezidenti mají rozdílné pracovní programy a závazky. Stejně jako u šéfů států a vlád u nich existují i další momenty spjaté s bezpečností, což znamená, že oba obvykle necestují společně,“ hájili cestu ve dvou letadlech mluvčí obou činitelů.

Britský euroskeptický list ale cituje nejmenované unijní zdroje, podle nichž „probíhá titánský střet dvou eg o to, kdo je nejdůležitějším představitelem EU na světové scéně“ a tvrdí, že „letadlový spor“ je jen dalším stádiem této skryté, leč úporné bitvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Barrosa nepustili k papeži

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso během nedávného blahořečení Jana Pavla II. marně čekal na setkání s papežem Benediktem XVI., napsal EUObserver....

Výběr článků

Načítám