Hlavní obsah

Smrtící bakterie E. coli má už třicet obětí

Berlín

Počet obětí nebezpečné střevní nákazy enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli (EHEC) vzrostl v pátek na třicet poté, co Německo oznámilo, že zabila další tři osoby. Dva lidé zemřeli v Dolním Sasku, kde počet obětí dosáhl deseti. Prvního mrtvého registruje sousední Hesensko. Nakažených je už 2800.

Foto: Leonhard Foeger , Reuters

Petriho miska s bujícími koloniemi EHEC

Článek

Mezi novými oběťmi je 68letý muž, který onemocněl už 3. května. Byl také oslaben rakovinou.

Berlínský Institut Roberta Kocha v pátek oznámil, že od 1. května se EHEC v Německu infikovalo okolo 2800 lidí. Z nich 722 postihl životu nebezpečný hemolyticko-uremický syndrom (HUS), při němž pacientům selhávají ledviny a trpí chudokrevností. Řady nakažených nově rozšířilo i pět účastníků rodinné oslavy v okolí dolnosaského Göttingenu. Všichni snědli občerstvení dodané cateringovou firmou.

Podle expertů se nikdy nezjistí, odkud nemoc pocházela. Původně se spekulovalo, že nemoc je ze španělských okurek, pak naklíčených fazolek. Okurky však jsou opět podezřelé, neboť úřady ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko našly zbytky od okurek infikované EHEC v odpadu rodiny několika nakažených osob. V Německu proto dál platí varování před konzumací syrového salátu, rajčat, okurek, ale také klíčků.

Španělsko odškodné nechce

Španělská vláda nebude po Německu požadovat odškodnění za to, že německé úřady jako možný zdroj infekce označily španělské okurky. Prohlásil to ve čtvrtek v Berlíně náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido.

Španělská vláda nebude po Německu požadovat odškodnění za to, že německé úřady jako možný zdroj infekce označily španělské okurky. Prohlásil to ve čtvrtek v Berlíně náměstek španělské ministryně zahraničí pro EU Diego López Garrido.

"Stala se chyba, ale musíme se nyní dívat kupředu," řekl Garrido, podle něhož je teď nejdůležitější najít zdroj nákazy a rychle napravit ekonomické škody, které onemocnění napáchalo.

Španělsko už dříve vyčíslilo škody pro své zemědělce, způsobené německým podezřením vůči španělským okurkám, na 200 miliónů eur týdně. Garrido nevyloučil, že někteří farmáři se budou domáhat individuálního odškodnění u německých soudů.

Madridská vláda se k nim podle něj však nepřidá, ale bude se snažit získat co nejdříve finance vyčleněné k tomuto účelu Evropskou komisí. Plánovanou sumu 210 miliónů eur (pět miliard Kč) však považuje podle Garrida za nedostatečnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám