Hlavní obsah

Bundeswehr učil děti střílet na ves Malá Mitrovice

Právo, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skandální dohru bude mít den otevřených dveří v kasárnách horských myslivců v bavorském Bad Reichenhallu. Němečtí vojáci učili chlapce, jak se strefovat do obce nazvané Malá Mitrovice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro tuto brannou akci byla vytvořena miniaturní vesnička s poněmčeným názvem Klein Mitrovica. Některé domky byly bez oken a se zuhelnatělými stopami po vypálení, jiné měly otvory ve zdech po střelách, jeden baráček byl zcela rozbořený. Před nimi pod kouřovou clonou byla hráz z pytlů s pískem, kde bojechtiví kluci zalehli a pod vedením vojáků se učili „správně střílet“.

Branný expert Strany zelených O. Nouripour v listu WAZ ostře kritizoval důstojníky, že nechají děti „válčit“ a zřejmě nic nevědí o historii: „Pak je třeba se ptát, jak jsou tito důstojníci vzdělaní. Je to skandál, učí-li Bundeswehr děti střílet na vesnici.“

V Kosovské Mitrovici totiž za druhé světové války řádil wehrmacht a v roce 1942 tam nacisté zřídili lágr pro asi 300 Romů, kteří tam museli v nelidských podmínkách dřít a poté byli esesáky povražděni.

Na skandál poukázala antifašistická skupina Rabatz, jejíž mluvčí Anna Jadeová řekla, že „dávat v rámci dětského programu dětem do rukou zbraň a nechat je střílet na vesnici je oslava pogromů a výsměch tehdejším obětem“. Navíc vojáci z Bad Reichenhallu byli v Kosovu v rámci jednotek KFOR nasazeni právě v Mitrovici.

Pověřenec parlamentu pro Bundeswehr Hellmut Königshaus předložil záležitost brannému výboru, vyšetřování zahájila i mnichovská prokuratura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám