Hlavní obsah

Velení NATO zeštíhlí

Brusel

Ministři obrany zemí Severoatlantické aliance se ve středu pozdě večer na zasedání v Bruselu dohodli, že velitelské struktury NATO zeštíhlí. Vojenská organizace chce snížit počet velitelství a aliančních agentur. Podle agentury DPA to prohlásil generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen

Článek

"Některá velitelství budou uzavřena, jiná se přemístí nebo svou roli změní," řekl bez dalších podrobností v prohlášení Rasmussen. Rovněž další představitelé NATO odmítli sdělit podrobnosti, ale podle Reuters reformy navržené generálním tajemníkem mají zredukovat počet hlavních základen z jedenácti na sedm.

S novou velitelskou strukturou se sníží počet lidí v různých štábech ze 13 000 na devět tisíc. Ze 13 agentur by měly zůstat jen tři, uvedla DPA.

Česká republika má v rámci aliančních velitelství komunikační modul, který je umístěn v Lipníku nad Bečvou a jenž spadá pod jedno z polských velitelství. "To se nám podařilo uchránit. My jsme spokojeni, protože o nic nepřicházíme," prohlásil český ministr Alexandr Vondra.

Českou republiku na dvoudenním zasedání v Bruselu zastupuje kromě Vondry také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Reklama

Výběr článků

Načítám