Hlavní obsah

Srbsko vrátilo Mladičově rodině pasy

Bělehrad

Srbsko vyškrtlo z takzvané černé listiny rodinu někdejšího bosenskosrbského velitele Ratka Mladiče. Pro členy rodiny to znamená, že mohou opět volně cestovat do zahraničí, uvedl zpravodajský server BalkanInsight. Mladić, který je obžalován z válečných zločinů během války v Bosně, se v současné době připravuje na proces před haagským Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY).

Článek

Mladičovi příbuzní dostali nové biometrické pasy. Mladičův syn Darko vydání cestovních dokladů potvrdil, prohlásil ale, že neví, zda byla rodina vyškrtnuta také z obdobného unijního seznamu nežádoucích osob. Darko Mladić také řekl, že jakmile to bude možné, chtějí se příbuzní vydat do Haagu, aby se s exgenerálem setkali.

Bělehrad zabavil rodině cestovní doklady kvůli tomu, že Mladić byl na útěku. Jeho dopadení trvalo téměř 16 let.

Srbsku zbývá zadržet ještě posledního významného uprchlíka, předáka chorvatských Srbů Gorana Hadžiče. Srbové už v roce 2008 zadrželi rovněž dlouho hledaného bývalého politického šéfa bosenských Srbů Radovana Karadžiče, v současnosti je souzen v Haagu.

Reklama

Související témata:

Související články

Srbsko vydalo Mladiče do Haagu

Srbský speciální soud v úterý po poledni zamítl odvolání Ratka Mladiče proti jeho vydání Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY)....

Výběr článků

Načítám