Hlavní obsah

Bavorští policisté u hranic s ČR nemají co na práci, kriminalita klesla

Mnichov

Bavorští policisté na hranici s Českem zápolí s nečekaným problémem: nemají co na práci, protože kriminalita v regionu po otevření schengenských hranic v rozporu s očekáváním výrazně klesla, a to až o deset procent. V bavorském zemském sněmu to ve středu prohlásil zemský ministr vnitra Joachim Herrmann.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rozhodně ale prý nebude policejní stanice v českém příhraničí rušit, řekl podle policejního informačního serveru OVB online.

"Musíme minimum policejní síly mít i tam, kde je zátěž kriminalitou relativně nízká," zdůraznil.

Část policistů přejde do vnitrozemí

Ve skutečnosti mají policisté u českých hranic o třetinu až polovinu méně práce než jejich kolegové ve vnitrozemí, píše server. Problém prý hodlá Herrmann řešit tím, že část policistů stáhne na inspektoráty hlouběji do vnitrozemí.

Rozhodně však nebude rušit policejní místa v příhraničních regionech Dolní Bavorsko, Horní Franky nebo Horní Falc, natož aby tam rušil služebny, dodal.

Nárůst kriminality po rozšíření se nekonal 

Relativně velký počet policistů na českých hranicích má podle ministra dvě příčiny. Za prvé se po zrušení hraničních kontrol vstupem Česka do schengenského systému volného pohybu v roce 2007 místo obávaného nárůstu kriminality dostavil pokles. Za druhé bavorské ministerstvo vnitra ponechalo dosavadní pohraniční policisty nadále na pomezí pracovat buď jako posily pořádkové policie, nebo vytvořilo nové služebny a akční skupiny pro záchytné kontroly na silnicích hlouběji od hranic.

Silný pokles kriminality na české hranici přičítá bavorský ministr vnitra právě tomu, že "bavorská policie velmi dobře pracuje".

Zároveň si v této souvislosti pochvaloval silniční kontroly dále od hranic, na které si již stěžovali někteří čeští řidiči. "Záchytné kontroly a dodatečné policejní služebny zapůsobily - v příhraničních okresech máme méně kriminality," zdůraznil podle tiskové zprávy ministerstva. Poukázal na to, že v Sasku a v Braniborsku prý kriminalita na pomezí s Českem, respektive Polskem, údajně silně vzrostla.

Připustil, že bavorští policisté na české hranici jsou zřetelně starší, než je věkový průměr policie v zemi. "V situaci, kdy tam mám více lidí, než potřebuji, tam přece nemohu posílat další lidi na omlazení stanic," řekl. "Vždyť ti 55letí kolegové odevzdávají absolutně dobrou práci," zdůraznil.

Námitku bezpečnostní expertky bavorských Zelených Christine Kammové, že za této situace by snad přece jen šlo uvažovat o přerozdělení policejních služeben z pohraničí, ministr Herrmann odmítl. Prohlásil pouze, že v současnosti nevytížené inspektoráty nemohou počítat s doplňováním personálu.

Reklama

Výběr článků

Načítám