Hlavní obsah

V Minsku zablokovali ulice řidiči nespokojení s růstem cen benzínu

Novinky,
Minsk

Bělorusko ovládané autokratickým prezidentem Lukašenkem zažilo v úterý protest řidičů kvůli nárůstu cen benzínu o třicet procent. Více než sto aut zablokovalo na dvě hodiny třídu Nezávislosti, která je páteřní komunikací města. Doposud Bělorusko zažívalo jen protesty opozice, které Lukašenko vždy tvrdě potlačil. Naposled tomu bylo po loňských volbách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ceny benzínu v Bělorusku vzrostly o 30 procent, řidiči na protest zablokovali silniceVideo: Reuters

 
Článek

Třídu v délce dvou kilometrů blokovalo večer asi sto aut, především vozidel taxislužby, až do 21:45. Řidiči jeli mimořádně pomalu, troubili a měli rozsvícená výstražná světla. Na anténách některých vozidel byly stuhy, na jiných měli řidiči za čelním sklem nalepené transparenty vyzývající vládu, aby benzín nezdražovala.

„Benzín je tak drahý, že se bojím, že ztratím práci,“ uvedl pro Bloomberg 23letý taxikář Sergej, který zastavil svůj opel uprostřed ulice.

Foto: Vladimir Nikolsky, Reuters

Policista se snaží vyřešit blokádu Třídy nezávislosti v běloruském Minsku

Přestože se řidiči obávali zásahu policie, nakonec k němu při protestu nedošlo.  Až později policie organizátory minské akce zadržela a dnes stanuli před soudem. Ve zrychleném řízení dostali peněžité tresty ve výši do 700 000 běloruských rublů (2300 korun), uvedla ČTK.

Protestní akce Stop benzin, která postihla v úterý Minsk, se konala už v pondělí v Mogilevu, Brestu a Gomelu.

Ve středu v Bělorusku zdražily i cigarety, a to až o 60 procent. Zboží v trafikách je málo, protože nedostatek deviz brání jeho většímu dovozu a kuřáci se navíc z obavy před zdražováním předzásobili.

Vzrostly i ceny některých potravin, například vepřového masa o deset procent.

Ekonomické problémy Běloruska

Cena benzínu stoupla v poslední době o 31 procent. Lukašenko navíc na konci května devalvoval rubl k dolaru o 36 procent. Minsk žádal už o půjčku Mezinárodní měnový fond (MMF) i Rusy vedené Euroasijské ekonomické společenství, protože se jeho měna propadá.

Euroasijské ekonomické společenství už zemi 4. června poskytlo desetiletou půjčku ve výši tří miliard dolarů

MMF pomohl zemi už v roce 2009 půjčkou ve výši 3,44 miliard dolarů.

Zlaté rezervy a množství zahraničních valut v běloruské národní bance poklesly v květnu na historicky nejnižší úroveň 3,59 miliardy dolarů.

Ekonomické problémy a ekonomicky motivované protesty mohou být pro režim mnohem nebezpečnější než vystoupení opozice. To se ukázalo v arabských zemích. Původně byly protesty v Tunisku a v Egyptě ryze ekonomické, ale vyústily v pády autokratických režimů.

Reklama

Výběr článků

Načítám