Hlavní obsah

A zase znova: za krvácivými průjmy nejsou ani německé zeleninové výhonky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Němečtí vědci stále nevědí, odkud pochází nebezpečná střevní bakterie, která v zemi zabila 21 lidí. První testy v pondělí neprokázaly podezření, že je ze zeleninových klíčků z farmy v Dolním Sasku.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Nádoba s fazolovými klíčky, které jsou podezřelé, že způsobily nákazu.

Článek

Podle agentury DPA bylo zatím testováno 23 ze 40 podezřelých vzorků. Zatím všechny testy byly negativní. Dalších 17 vzorků se stále zkoumá.

K tomu, že by bakterie mohla být z malé farmy v Bienenbüttelu, kde se pěstují výhonky fazolí, brokolice, hrachu, česneku, čočky, ředkviček a dalších, vedly pouze nepřímé důkazy. Podezřelou se stala hlavně proto, že se k ní sbíhaly dodavatelské trasy potravin, které nakažení lidé podle svých slov pozřeli. Farma dodává potraviny do restaurací v Hamburku a okolí. Právě severoněmecké město je centrem nákazy.

Vědci už měli několik podezření, odkud se bakterie rozšířila, žádné se ale nepotvrdilo. Podezřelé byly okurky ze Španělska nebo nedopečené maso. [celá zpráva]

Infekce enterohemorhagickou bakterií Escherichia coli kmene EHEC O104 H4 napadla  jen v nejvíce postiženém Německu 2150 lidí a vyžádala si tam 21 obětí. Další oběť je ze Švédska.

Přes pět set lidí má  život ohrožující hemolyticko-uremický syndrom (HUS), který bakterie vyvolává.

Česko preventivně kontroluje maso

Česká veterinární správa začala kvůli nákaze preventivně kontrolovat vzorky masa. Její mluvčí Josef Duben to zdůvodnil tím, že stále ještě nebylo vyloučeno, že by nákaza pocházela z masa.

"Dneškem jsme začali kontrolovat vzorky hovězího a vepřového, do konce týdne bychom měli znát výsledky, vzorků by mělo být přibližně 30," řekl Novinkám Duben.

Podle něj se neočekává, že by se našly stopy nebezpečné bakterie, je to pouze preventivní akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám