Hlavní obsah

Neznámý kmen vražedné bakterie se mohl zrodit v nemocnici

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Donedávna neznámý kmen bakterie, která vyvolává krvavé průjmy, se mohl zrodit v nemocnici. Webu deníku Die Welt to v pátek řekl Alexander Kekulé, ředitel Ústavu lékařské mikrobiologie univerzitní kliniky v Halle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pacient si mohl při terapii antibiotiky nový, zmutovaný kmen vlastně vypěstovat ve svém organismu. A pokud byl tím pacientem farmář, pak mohl po propuštění z nemocnice nakazit třeba své krávy. Bacilonosiči přitom nemusí bakterie nijak škodit. Jinak řečeno: původce nemusíme nikdy vystopovat,“ upozornil.

Útočník se nalepí na střeva a napadá i mozek

Kmen se díky lepivému enzymu dokáže uchytit na stěnu střeva a pumpovat do těla nositele jedy. Ty způsobují krvavé průjmy a zvracení a vedou ke změně krvetvorby a selhání ledvin.

„Kvůli kombinaci ‚lepidla‘ z jiného druhu E. coli a shiga toxinu je tento kmen bakterie nezvyklý,“ řekl Reuters americký lékař Robert Tauxe.

Bakterie podle lékařů je zřejmě nejjedovatějším typem enterohemorhagické Escherichia coli (EHEC O104 H4), jaký se u lidí kdy objevil.

Kromě střevních potíží u některých pacientů poškozuje i nervovou soustavu. „Stále máme pacienty, kteří obtížně mluví a mají příznaky ochrnutí. Nejvážnějším problémem ale jsou epileptické záchvaty,“ dodal Christian Gerloff, primář neurologie univerzitní kliniky v Eppendorfu s tím, že se zdroj nákazy pravděpodobně přenáší i pouhým dotykem.

Doktor Kekulé považuje epileptické záchvaty jen za příznak poruch centrálního nervového systému.

„Některé regulační systému v mozku pak už nefungují. Nemocní jsou dezorientovaní, zmatení, bezradní,“ řekl listu Die Welt.

Kekulé nevylučuje, že Světová zdravotnická organizace už dříve potvrdila, že tento kmen bakterie E. coli se nikdy předtím neobjevil. Podle organizace má bakterie zvláštní kombinaci genů, kvůli které má nákaza nebezpečnější následky.

Už 19 mrtvých a 1700 nakažených má bakterie na svém účtu. Nejvíc nemocných je v Německu, zdejší úřady dnes oznámily, že za poslední dva dny se v zemi nově nakazilo 200 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám