Hlavní obsah

MI6 vyměnila al-Káidě návod na výrobu bomby za recepty na buchty

Novinky, rei
Londýn

Britská špionážní služba MI6 odhalila internetový magazín islámských radikálů z al-Káidy na Arabském poloostrově, který cílil na anglicky hovořící čtenáře. Počítačovým specialistům se podařilo zaměnit návod na výrobu bomby podomácku za recepty na pečení různých buchet. Napsal to v pátek server The Daily Telegraph.

Foto: Profimedia.cz

Experti MI6 z magazínu odstranili také článek tehdejší dvojky al-Káidy Ajmána Zaváhrího.

Článek

Každý, kdo se pokusil stáhnout 67stránkový barevný magazín, který měl vyjít loni v červnu, našel namísto avizovaného návodu „Jak vyrobit bombu v kuchyni vaší matky“ recepty na „Nejlepší hrnkové buchty v Americe“, k nimž je navedl falešný odkaz, který na stránky vložili agenti.

Potenciální budoucí „osamělí“ atentátníci tak byli přesměrováni na internetové stránky televizní talk show Ellen deGeneresové, kde se mohli inspirovat přípravou buchty mojito, do níž se přidává bílý rum a vanilkový máslový krém.

Britský server dodal, že kromě toho počítačoví experti MI6 odstranili články tehdejšího vůdce al-Káidy Usámy bin Ládina a jeho pravé ruky Ajmána Zavahrího a také příspěvek nazvaný „Co očekávat od džihádu" (svaté války – pozn.).

Magazín vystopovaly zároveň s britskými i americké tajné služby. Americká CIA ale zvažovaný úder odvolala kvůli obavě, že dojde k vyzrazení některých jejích zdrojů i metod.

Odnož Al-Káidy na Arabském poloostrově magazín vydala za dva týdny znovu. Celkem vydala pět jeho čísel, než s publikováním skončila. Všechna čísla se stala terčem britských útoků, napsal Daily Telegraph.

Reklama

Výběr článků

Načítám