Hlavní obsah

Tabule hanby se mají objevit před slovenskými obchody

Právo, Ivan Vilček, (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si na podzim zajdete na Slovensku do obchodu, může vás u vchodu přivítat tzv. tabule hanby. Podle návrhu ministra zemědělství Zsolta Simona budou muset obchody na těchto tabulích zveřejnit, pokud v nich kontroloři našli zkažené maso, plesnivou zeleninu nebo výrobky po lhůtě spotřeby.

Článek

Podle deníku Sme má být oznámení o prodeji nekvalitního zboží výrazné a napsané písmeny o velikosti minimálně pět centimetrů. Oznámení by měli obchodníci vyvěsit okamžitě po kontrole, minimálně na sedm dní.

„Informování zákazníků může výrazně snížit nedostatky zjištěné při kontrolách, které se dlouhodobě pohybují na 30procentní úrovni,“ obhajuje návrh mluvčí ministerstva Juraj Kadáš.

Obchodníci upozorňují, že výsledky kontroly jsou definitivní až po následném ověřování a to může trvat několik týdnů. „Ověřením vzorku se může dokázat nedostatek, ale stejně tak i bezpečnost výrobku,“ upozornila ředitelka Potravinářské komory Slovenska Jarmila Halgašová.

Příslušný návrh ministerstva zemědělství musí ještě schválit slovenská vláda i parlament. Zveřejňováním nedostatků na tabulích hanby se Slovensko může stát evropským a pravděpodobně i světovým unikátem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám