Hlavní obsah

V Čečensku zadrželi vraha novinářky Politkovské

– Moskva • Aktualizováno
Novinky,

Předpokládaný vrah někdejší ruské opoziční novinářky Anny Politkovské Rustam Machmudov byl zatčen v noci na úterý v Čečensku. Agentuře Interfax to potvrdil představitel bezpečnostních složek.

Článek

"Rustama Machmudova zadrželi brzo ráno na jedné z adres v Ačchojsko-Martanském regionu," uvedl mluvčí speciálních služeb Čečenska. Jako první o zatčení informoval advokát Murad Musajev, který hájil bratra zadrženého Džabraíla Machmudova.

"Rustam Machmudov, kterého úřady považují za vykonavatele vraždy Anny Politkovské, byl zadržen dnes ráno v domě svých rodičů v Čečensku. Nyní ho vezou do Moskvy," řekl stanici Echo Moskvy právník Musajev.

Policie hledala nejmladšího z bratří Machmudových léta. Podle ní byl vykonavatelem vraždy. Jeho dva bratry policie považuje za komplice [celá zpráva], i když je soud v roce 2009 osvobodil pro nedostatek důkazů. [celá zpráva]

Pak byl verdikt zrušen. [celá zpráva]

Známou kritičku Kremlu, která se proslavila reportážemi z Čečenska v Novoj gazetě, jež se nelíbily ruskému vedení, zastřelil najatý vrah 7. října 2006 ve vchodu do jejího domu v Moskvě na narozeniny tehdejšího ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vrahem měl být právě zatčený Machmudov. Vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění tohoto případu. Dodnes se tak úplně nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám