Hlavní obsah

Berlusconiho koalice prohrála obecní volby, přišla o Neapol a Milán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Obecní volby silně oslabily postavení pravicové koalice Silvia Berlusconiho, utrpěla velkou porážku. Premiér ztratil Milán, který byl dlouho jeho baštou, a taky Neapol. Ukazují to výsledky voleb, jejichž druhé kolo skončilo v úterý odpoledne. Levice ovládla i Boloňu a Turín.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

"Prohráli jsme," konstatoval italský ministr pro záležitosti rodiny Carlo Giovanardi. Podle agentury AFP se Berlusconi snažil už předtím očekávané výsledky bagatelizovat. Tvrdil, že nebudou mít vliv na chod vlády. Její pád prý nehrozí. "Jediný způsob, jak pokračovat, je udržet chladnou hlavu a jít dál," řekl Berlusconi a dodal, že ho šéf koaliční Ligy severu Umberto Bossi ujistil svou podporou a ochotou pokračovat ve společné vládě.

Jinak ale mluvil bývalý pravicový ministr vnitra Beppe Pisanu: "Vstupujeme do fáze politické nejistoty, protože většina z parlamentních voleb (před třemi roky) je jiná než většina vzešlá z obecních voleb."

"Nastává úpadek Silvia Berlusconiho a 'berlusconismu'," prohlásil senátor za opoziční Demokratickou stranu Nicola Latorre.

Milán už není Berlusconiho 

Po sečtení téměř všech odevzdaných hlasů obdržel podle italské televize RAI v boji o křeslo starosty Milána kandidát středolevé Demokratické strany Giuliano Pisapia více než 55 procent hlasů, zatímco dosavadní starostka Letizia Morattiová z Berlusconiho strany Lid svobody (PDL) necelých 45 procent. Milán byl dosud považován za takřka nedobytnou baštu Berlusconiho.

Na centrálním milánském náměstí se sešly hned po vyhlášení prvních odhadů výsledků stovky lidí. "Jsem neskonale šťastná. Je to probuzení vědomí, která dřímalo po léta necivilizovanosti a absence kulturnosti," řekla jedna z účastnic shromáždění v předdůchodovém věku. Neváhala přitom přirovnat výsledky voleb k "osvobození od fašismu".

Nepomohla ani agitace Berlsuconiho mezi oběma koly voleb. Tvrdil, že lidem, kteří volí levici, chybí mozek, a tvrdil, že po vítězství Pisapii se Milán stane islámským městem, nebo "Cikánopolí plnou romských táborů".

I v druhém nejsledovanějším městě Neapoli dosáhl rozhodného vítězství kandidát opoziční strany Itálie hodnot Luigiho De Magistrise, který dostal přes 65 procent hlasů. Levicoví centristé dosáhli úspěchu například také ve městech Turín, Boloňa, Cagliari, Terst a Novare.

Berlusconiho popularita v posledních týdnech klesala kvůli obvinění z pohlavního styku s nezletilou a z pokusu zneužít moc v její prospěch.

Reklama

Výběr článků

Načítám