Zatím poslední oběť infekce pocházela ze severu Německa a podle lékařů z nemocnice v Kielu zemřela ve čtvrtek večer. Do nemocnice se dostala několik dní předtím a její stav byl kritický.

Seniorka v hamburské nemocnici zemřela v noci na sobotu, uvedla agentura DPA . Další seniorka zemřela v sobotu ve Šlesvicku-Holštýnsku, měla 84 let.

Podle ministra zdravotnictví severní spolkové země Šlesvicka-Holštýnska Heinera Garga zatím ještě epidemie nedosáhla vrcholu, protože inkubační doba nemoci je deset dní.

Podle lékařů byla během současné epidemie bakterie EHEC nalezena nebo je podezření na hemolyticko-uremický syndrom, který tato bakterie vyvolává, u asi 1000 osob. Normálně je v Německu evidováno 900 případů infekce ročně, vetšinou u dětí, zatímco v tomto případě jsou postiženy hlavně ženy. Jen jedinou z osmi obětí je muž ve věku 38 let, kterého našla záchranka v bytě už po smrti. Podle lékařů je možné, že jde o nový bakteriální kmen E. coli.

Na vině nemusí být jen okurky 

Epidemii zřejmě způsobily salátové okurky ze Španělska, na nichž byla tato bakterie už objevena. Madrid ale v sobotu popřel páteční zprávu Evropské komise, že byly zavřeny dvě farmy v Almerii a Malaze, u nichž panovalo podezření, že odtamtud okurky pocházely. Podle ministra zdravotnictví Andalusie se okurky expedují dále, byla zajištěna jen část sklizených okurek, která mohla přijít do styku s kontaminovanou zeleninou, jež se dostala na německý trh. Testovala se i půda, v níž jsou okurky pěstovány. Španělská vláda poté uvedla, že neexistuje žádná vazba mezi okurkami a současnou epidemií v Německu.

Kromě okurek další zdroje nákazy

Ministr zdravotnictví Garg se obává, že kromě španělských okurek z hamburského tržiště existují také další zdroje nákazy. Němečtí zemědělci si mezitím stěžují, že střevní infekce poznamenala jejich tržby. Podle viceprezidenta šlesvicko-holštýnského svazu zemědělců Hanse-Petera Witta se prakticky přestal prodávat salát, prodej jahod se propadl o 50 procent.