Hlavní obsah

Prezidenti zemí střední a východní Evropy jednají o demokracii ve stínu Kosova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Dvacet prezidentů zemí střední a východní Evropy včetně Václava Klause se v pátek sešlo ve Varšavě. Jednají o přechodu od totality k demokracii. Chtějí pomoci zemím, které se na tuto cestu teprve vydávají. Večer se k nim přidá i americký prezident Barack Obama. Kvůli účasti prezidentky Kosova odmítly přijet hlavy států Srbska a Rumunska.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Polský prezident Bronislaw Komorowski vítá kosovskou prezidentku Atifete Jahjagovou. Kvůli její účasti nepřijeli na summit prezidenti Srbska a Rumunska.

Článek

"Asi každá z našich zemí prošla nelehkou cestou od totality k demokracii, naše část Evropy byla v mimořádné míře svědkem válek, diktatur a jiných forem omezení lidské svobody," řekl polský prezident Bronislaw Komorowski.

Připomněl, že transformaci provázely i chyby, ale "nikdo rozumný nebude odporovat, že šlo o změny k lepšímu, že díky nim lidé v našem regionu žijí v podmínkách svobody a rostoucího blahobytu."

Schůzka má pomoci dalším zemím sousedícím s regionem při cestě k demokracii.

Kvůli tomu, že se jí účastní kosovská prezidentka Atifete Jahjagová, odmítli přijet nejvyšší představitelé Srbska a Rumunska, které Kosovo, nejmladší stát Evropy, neuznávají. Od Srbska se odtrhlo jednostranně.

Rumunsko se bojí, že by se takto mohla odtrhnout Maďary obývaná část Sedmihradska. Z téhož důvodu nad příjezdem do Polska váhal také slovenský prezident Ivan Gašparovič, ale nakonec do Varšavy vyrazil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám