Hlavní obsah

Člen Sněmovny lordů si neoprávněně účtoval náhrady za ubytování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lorda Hanningfielda soud uznal vinným, že si v letech 2006 až 2009 neoprávěněně vyúčtoval poslanecké náhrady za ubytování ve výši 14 000 liber (400 000 korun). Nechal si platit hotel i během doby, kdy byl doma v Essexu nebo dokonce v Indii. Lord ale trvá na své nevině.

Foto: Profimedia.cz

Budova soudu Old Bailey

Článek

"Jsem zničen, ale ničeho nelituji, protože jsem se ničeho nedopustil," řekl novinářům obžalovaný politik z konzervativní strany při odchodu ze soudní budovy. Svůj verdikt má soud vynést během tří týdnů, Hanningfield se podle stanice BBC hodlá odvolat.

Lord, občanským jménem Paul White, si podle obžaloby účtoval hotel i za dobu, kdy v Londýně vůbec nebyl a přespával doma v Essexu vzdáleném 80 kilometrů. V jednom případě si prý dokonce účtoval londýnský hotel v době, kdy byl v Indii.

Obviněný se hájil, že svou mnohaletou veřejně prospěšnou činnost dotoval z vlastního, protože poslanecký mandát v horní sněmovně britského parlamentu je považován za čestnou, a tudíž neplacenou funkci.

Ke stejným praktikám se podle něj uchylují i jiní zákonodárci. V Londýně nemohl přespávat proto, že doma v Essexu neměl kdo venčit jeho psa.

Podle britských zvyklostí si členové Sněmovny lordů mohou účtovat až 174 liber (5000 korun) denně za ubytování v Londýně, pokud tam vlastní byt nemají. Parlamentní pokladna jim hradí i cestovné, doklady předkládat nemusejí.

Část dlužných peněz Hanningfield už uhradil. Doživotním členem horní sněmovny byl jmenován v roce 1998, po obvinění byl ale z parlamentní frakce konzervativců vyloučen. Svého mandátu ale podle respektovaných zvyklostí zbaven být nemůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám