Hlavní obsah

Zvýšíme tlak na Kaddáfího, shodli se Cameron s Obamou

Novinky, rei
Londýn

Americký prezident Barack Obama ve středu v Londýně jednal s premiérem Davidem Cameronem a vystoupil před oběma komorami parlamentu. Po společném setkání Obama s Cameronem před novináři prohlásili, že zvýší tlak na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, aby uspíšili jeho odchod.

Článek

„Měli bychom v Libyi přitopit,“ řekl Cameron a dodal: „Budeme hledat možnosti na zvýšení tlaku (na Kaddáfího), ovšem v rámci rezoluce OSN“.

„V Libyi jsme učinili obrovský krok vpřed. Zachránili jsme životy a je důležité podtrhnout, že pod mandátem OSN a v koalici s arabskými zeměmi. Kaddáfí a jeho režim musí pochopit, že se nevyvleče. Nasadili jsme množství zdrojů, abychom vyvinuli tlak, a nakonec uspějeme,“ doplnil Obama.

Jak Obama, tak Cameron podpořili revoluce v arabském světě, které podle jejich slov musí vést místní obyvatelstvo. „Když ale tito lidé budou potřebovat naši pomoc, tak pomůžeme,“ řekl americký prezident.

Oba státníci si na tiskové konferenci pochvalovali výborné vzájemné vztahy mezi USA a Británií, které „se nezakládají jenom na společné historii a národních sentimentech“.

Cameron s Obamou ocenili i britské a americké vojáky, jimž po poledni v zahradě v Downing Street č. 10 osobně servírovali maso z grilu, zatímco jejich manželky nabízely salát.

Reklama

Výběr článků

Načítám