Hlavní obsah

Nebezpečná střevní nákaza se rozšířila po celém Německu

– Berlín • Aktualizováno

Nejméně 140 lidí se již v Německu ocitlo v kritickém stavu po nakažení životu nebezpečnou střevní bakterií, která se stihla během několika dnů rozšířit prakticky po celé zemi. Evidována jsou dvě úmrtí a u dvou dalších se čeká na potvrzení na základě laboratorních zkoušek, informovaly ve středu příslušné instituce.

Foto: Morris Mac Matzen, Reuters

Článek

Stále přibývá potvrzených výskytů nákazy, která se projevuje těžkými a krvácivými průjmy. Na 140 velmi vážných případů eviduje berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Laboratorní testy potvrdily, že následkem napadení touto bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC), zemřely dvě starší ženy.

RKI ve středu v podvečer vydal varování před konzumací syrových rajčat, salátových okurek a listového salátu ze severu Německa. Podle jeho zjištění konzumovali nemocní tyto potraviny výrazně častěji než zdraví jedinci. Zda je tato zelenina hledaným zdrojem či šiřitelem nákazy, ale institut neuvedl.

Právě na severu Německa nákaza, která postihuje především dospělé ženy, zhruba v polovině května vypukla. První případy se mezitím objevily také v ostatních částech Spolkové republiky, včetně Saska a Bavorska, které leží při hranicích s Českou republikou. V Sasku se však zatím jedná jen o podezření. Celkem výskyt nebo možný výskyt onemocnění už ohlásilo 14 ze 16 spolkových zemí.

Německé úřady v současnosti registrují přes 600 potvrzených infikací nebo podezření na ně. Více než 200 z nich připadá na severoněmecký Hamburk, kde se ve velmi vážném stavu nachází téměř 60 pacientů. Do této kategorie spadá v současnosti podle Institutu Roberta Kocha v celém Německu 138 lidí. Dvě třetiny z nich jsou ženy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám