Hlavní obsah

Nad Českem se zatím vzdušný prostor zavírat nebude, sopka přestala chrlit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín/Londýn/Praha
Aktualizováno

Vzdušný prostor nad Českem se zatím uzavírat nebude. Koncentrace sopečného popela, který by ve středu měl Česko zasáhnout, je nízká. Po dopoledním zasedání to uvedl krizový štáb složený z expertů ministerstva dopravy, Českého hydrometeorologického ústavu, Řízení letového provozu, Úřadu pro civilní letectví a Letiště Praha.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Islandská sopka chrlí popel, letiště v Německu ruší letyVideo: Reuters

 
Článek

Optimistický je podle štábu i výhled do budoucna. Kromě Česka je možné předpokládat výrazné zlepšení situace i v ostatních evropských zemích.

Islandská sopka Grímsvötn přestala být ve středu ráno aktivní a její kouřový oblak se prakticky rozplynul. Oznámil to islandský meteorologický institut. Zda tím ale erupce ustala úplně, se odborníci zatím neodvažují tvrdit s jistotou, napsala agentura AFP.

"Myslím, že je příliš brzy prohlásit, že erupce skončily, od 4:00 SELČ však sopka neprojevuje aktivitu," řekla agentuře AFP geoložka institutu Sigthrudur Ármannsdóttirová.

Zatímco po sobotní počáteční erupci dosáhl oblak kouře a popela výšky až 20 kilometrů, v následujících dnech se pomalu snižoval na deset až 15 kilometrů a v úterý měřil už jen pět kilometrů. Ve středu ráno dosahoval podle islandských odborníků jen do výšky dvou kilometrů a dával tak tušit, že erupce by mohla brzy ustat.

Popel z islandské sopky se ve středu dostal na evropský kontinent, což vedlo k uzavření značné části letového prostoru nad Německem včetně Berlína. V dalších dnech ale bude situace lepší, meteorologové oznámili, že vulkán dopoledne přestal popel chrlit.

Foto: Profimedia.cz

Ze sopky Grímsvötn na Islandu stoupá dým, chrlení popela postupně ustává.

Sopečný prach z islandské sopky Grímsvötn by měl ve 20:00 zasáhnout čtvrtinu území České republiky, sdělil ve středu ráno ČTK Petr Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

"Oblak sopečného prachu se rozšiřuje dále k východu a dneska večer kolem 20:00 by měl zasahovat zhruba k 50. rovnoběžce od severozápadu nad naším územím. Tato část oblaku zasahuje od země asi do výšky 6000 metrů, takže přelety letadel ve velkých výškách budou možné," upřesnil Dvořák.

Sopečný popel dopoledne způsobil zrušení tří letů Českých aerolinií do Německa a zpět.

O situaci jednali na pražském letišti v Ruzyni zástupci skupin, kterých by se případné omezení letecké dopravy týkalo.

Podle Zdeňka Jelínka z odboru civilního letectví ministerstva dopravy odpovědnost v této situaci leží vždy na provozovateli letadla, který musí vyhodnotit všechna bezpečnostní rizika se schválením Úřadu pro civilní letectví.

Už v noci byla zavřena letiště na severu Německa, v pět ráno hamburské, o hodinu později brémské, v sedm pak část prostoru nad Berlínem, informuje BBC.

Foto: Profimedia.cz

Islandská sopka Grímsvötn chrlí popel a dým.

Berlínské letiště je zavřeno od 11 hodin, píše DPA. Ryanair zrušil všechny lety na sever a střed Německa odbavované do 14. hodiny, jsou jich více než dvě desítky, neletěl ani do Magdeburgu a Lübecku, uvedla SkyNews. Zrušena byla také část letů do Amsterdamu.

Odkloněny nebo zrušeny jsou i některé spoje do Dánska a Norska, zejména lety do Kodaně. Postiženo bude podle organizace pro řízení letového provozu Eurocontrol i Švédsko, skandinávské země ale mají být zasaženy jen v omezené míře.

Zasaženo má být i Polsko.

Naopak situace v Británii se zlepšila a letecká doprava tam funguje bez omezení kromě spojů do Německa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sopečný prach zasypal město KirkjubaejarklausturVideo: Reuters

Popel způsobil v úterý chaos v letecké dopravě v Británii, kdy bylo zrušeno přes 500 letů a uzavřena letiště ne severu země, problémy byly zejména ve Skotsku. [celá zpráva]

Situace se tedy vůbec nedá srovnat s loňským dubnem, kdy se kvůli prachu z jiné islandské sopky Eyjafjallajökull zcela uzavřel letecký prostor nad velkou částí Evropy, a například z Ruzyně se nelétalo tři dny. Celkem bylo tehdy ve světě zrušeno 100 tisíc letů, zatímco tentokrát to jsou jenom stovky.

Po loňských zkušenostech byla na doporučení mezinárodní organizace pro civilní letectví ICAO přijata flexibilní opatření. Rušení letů tak už není plošné, ale jen v místech, kde koncentrace popílku v ovzduší přesáhne 4000 mikrogramů na metr krychlový.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám