Hlavní obsah

Soud ve Vídni provedl kvůli Diag Human exekuci uměleckých děl patřících ČR

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vídeňský soud na návrh společnosti Diag Human provedl exekuci dvou obrazů a jedné plastiky zapůjčených Českou republikou na výstavu v rakouské metropoli. ČTK to v úterý sdělil právní zástupce firmy Jan Kalvoda a potvrdil kurátor vídeňské galerie Belvedere. Česká republika má nyní čtyři týdny na to, aby se proti nařízené exekuci odvolala.

Foto: Profimedia.cz

Konzervy s krví a krevní plazmou. Ilustrační foto

Článek

Jak Právu sdělil zdroj obeznámený s celým případem, okresní soud ve Vídni minulý týden rozhodl o tom, že nároky firmy Diag Human proti České republice jsou oprávněné a nařídil exekuci majetku ČR v Rakousku. Konkrétně jde o obrazy Tanečnice od Vincence Beneše a Dvě Ženy od Emila Filly a bronzovou plastiku Objetí od Otto Gutfreunda, které jsou od letošního února vystavovány na vídeňské výstavě Dynamik! Kubismus/Futurismus/Kinetismus.

Výkon exekuce určil Okresní soud Vídeň–vnitřní město na úterý. Zabavená umělecká díla z počátku 20. století, která se nacházejí v jeho obvodu, vídeňský soud ocenil na 24 miliónů korun, což je jen zlomek pohledávky, kterou si Diag Human nárokuje po českém státu.

Společnost souhlasila s pokračováním expozice až do 29. května. Poté budou umělecká díla převezena do depozitního skladu soudu ve Vídni. Diag Human se už mnoho let soudí s ČR o náhradu škody za překažený obchod s krevní plazmou. Ve sporu jde celkem o deset miliard korun.

Chybné odvolání rozsudku?

Vídeňský soud se ztotožnil s názorem Diagu Human, že se ČR chybně odvolala proti rozsudku ze srpna 2008. Podle tohoto rozsudku má ČR zaplatit firmě Diag Human za zmaření jejích obchodů s krevní plazmou téměř devět miliard korun.

„Soud ve Vídni konstatoval, že přezkumný návrh České republiky byl podán organizační jednotkou, která ze zákona nebyla oprávněná k zastoupení – ministrem zdravotnictví (Tomášem Julínkem), resp. generálním ředitelem ÚZSVM (Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových). Podle zákona mělo konat územní pracoviště ÚZSVM. Konečný rozhodčí návrh ze srpna 2008 je proto pravomocný a vykonatelný,“ řekl Právu zdroj s odkazem na verdikt vídeňského soudu.

Právník Diagu Human Jan Kalvoda, i nezainteresovaní právníci z Advokátní kanceláře Kořán a Fiřt, kteří už před rokem pro Právo odvolání státu analyzovali, upozornili, že toto odvolání mohlo být skutečně podáno neoprávněnými osobami. Podle Kalvody je mohl podat pouze pověřený pracovník pražského územního pracoviště  právník Jan Herda.

I Diag se odvolal, ale pak to vzal zpět

Proti rozsudku ze srpna 2008, který státu nařizuje odškodnit firmu devíti miliardami, se původně odvolal i Diag Human. Ten však své odvolání vzal už loni 30. března zpět, a protože odvolání státu je podle názoru soudu ve Vídni neplatné, původní rozsudek se podle něj stává pravomocným a vykonatelným. Jinými slovy, rakouští soudci jsou přesvědčeni o tom, že Česká republika by Diagu Human měla miliardy vyplatit.

Spor podle informací Práva přenesl do Rakouska Diag Human letos v dubnu na základě mezinárodní tzv. newyorské úmluvy o vykonavatelnosti arbitrážních rozsudků na území jiných států poté, co ztroskotala veškerá jednání mezi firmou a českou vládou o možnostech mimosoudního narovnání.

Patnáct let trvající arbitráž s firmou Diag Human majitele bechyňského zámku Josefa Šťávy je nejdelším obchodním sporem v dějinách Česka. V srpnu 2008 první rozhodčí senát vynesl konečný nález, podle něhož musí stát Šťávu odškodnit téměř devíti miliardami korun kvůli tomu, že ho ministerstvo zdravotnictví v první polovině 90. let vyhnalo z trhu a zničilo jeho lukrativní obchody s krevní plazmou.

Diag Human změnil taktiku

„Rozhodnutí soudu zatím nemám k dispozici,“ reagoval pro Právo na překvapivý vývoj v kauze právní poradce ministerstva zdravotnictví Tomáš Sokol. Vídeňský soud podle Sokola vycházel z tvrzení Diagu Human, že jeho spor se státem byl již pravomocně ukončen.

„Teď je na straně povinného (České republiky), aby se bránil. Druhá strana (Diag Human) se dosud chovala tak, že spor trvá. Nyní se teprve bude analyzovat, o co své tvrzení (že spor skončil) opírá, co to znamená, co se bude dít dál,“ zdůraznil Sokol.

Moravská galerie (MG) zapůjčila na výstavu do Vídně jen jedno dílo, obraz Emila Filly. Zbylá dvě díla, o nichž píše zpráva ČTK, patří Národní galerii. Sdělil to Právu ředitel MG Marek Pokorný. „Kdyby měla naše instituce Fillův obraz pozbýt, znamenalo by to pro nás tragédii. Ale doufám, že k něčemu takovému nedojde,“ prohlásil Pokorný. S Právem hovořil teprve asi čtvrt hodiny poté, kdy se dověděl o aktivitě společnosti Diag Human v souvislosti s výstavou ve vídeňské galerii Belveder. V celé záležitosti se teprve orientuje, prověřuje smlouvu s Belvederem. „Doufám, že se rakouští kolegové zachovají korektně,“ dodal Pokorný.
tr, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám