Hlavní obsah

Sopečný mrak vyhnal Obamu z Irska

Právo, CNN, ČTK, roš
Dublin

Návštěvou Irska zahájil v pondělí prezident USA Barack Obama své šestidenní evropské turné. Kvůli směru pohybu mraku popela islandské sopky Grímsvötn ale návštěvu této země zkrátil a už večer míří do Británie, kde byl původně očekáván až v úterý.

Foto: Kevin Lamarque , Reuters

Irka, která také pohladila Obamu.

Článek

Islandský sopečný mrak se přesunuje k Britským ostrovům, a Obama proto už noc z pondělí na úterý stráví v Británii, kde vykoná státní návštěvu.

Obama už loni v listopadu uspíšil odlet z Indonésie do Jižní Koreje kvůli mračnům popela, která svými erupcemi do ovzduší vyvrhla sopka Merapi na indonéském ostrově Jáva.

Kvůli ochromenému leteckému provozu po erupci islandské sopky Eyjafjallajökull se Obama loni na jaře nezúčastnil pohřbu polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Polsko hodlá šéf Bílého domu navštívit tento týden na závěr své šestidenní evropské cesty.

Obama zajel do irské vísky svého předka

Obama se také zajel podívat do vesnice Moneygall, kde žil jeho předek z matčiny strany, obuvník Falmouth Kearney, jenž odtud v roce 1850 emigroval do Ameriky.

„Vesnice s dvěma hospodami, třemi obchody a 350 obyvateli znovu natřela každý dům a ověnčila každý sloup veřejného osvětlení,“ uvedla televize MSNBC. Lidé vystáli i frontu na tři tisíce lístků, protože jen jejich držitelé mohli Obamu vítat.

Foto: Reuters

Obama ve vesnici Moneygall, kde žil jeho předek z matčiny strany.

Podle listu The New York Times se Obama − potomek Keňana a ženy z Kansasu − dozvěděl o svých irských kořenech teprve v roce 2007 od jistého zvídavého kněze, který je vystopoval v matrikách. Ke svým irským předkům se při návštěvě země přihlásili i Obamovi předchůdci Kennedy, Reagan a Clinton.

Prezident jednal v Dublinu s premiérem Endou Kennym o překonávání ekonomické krize a také s prezidentkou Mary McAleesovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám