Hlavní obsah

Islandský vulkán Grímsvötn chrlí až 100krát více popela než Eyjafjallajökull

Novinky, Jakub Kynčl
Rejkjavík

Zprávy, které se dostávají do kontinentální Evropy a Velké Británie z Islandu, nejsou ani trochu pozitivní. Ačkoliv erupce vulkánu Grímsvötn zatím neochromila evropská letiště, má všechny atributy, které nasvědčují tomu, že k tomu může v blízkých dnech dojít. Síla erupce je totiž prý nesrovnatelná s tím, co v loňském roce předvedl drobný vulkán Eyjafjallajökull.

Článek

V sobotu začal vulkán Grímsvötn chrlit do atmosféry tuny popela a již po dvou dnech je podle vulkanologa Davida McGarvieho jasné, že letošní islandská erupce je daleko vážnější než ta loňská. Na rozdíl od loňského roku je zatím riziko narušení frekventovaných letových oblastí nižší, avšak to se může brzy změnit.

Foto: NASA Modis, Profimedia.cz

Snímek NASA ukazuje řádící vulkán Grímsvötn.

Foto: Profimedia.cz

Takto vypadá erupce ze vzdálenosti 60 kilometrů.

Zhruba 19 kilometrů vysoký mrak popela nad sopkou působí jako zdvižený ukazováček pro všechny, kteří by snad jeho sílu chtěli podcenit. Ne nadarmo již spadly akcie naprosté většiny aerolinií během pondělí o tři až pět procent.

Foto: Profimedia.cz

Obří oblak je na Islandu vidět z mnoha míst.

Foto: NASA Modis, Profimedia.cz

Erupce sopky vyvolala takřka okamžitě obrovské bouře.

Grímsvötn v současné době chrlí desetkrát až stokrát více popela než Eyjafjallajökull v loňském roce. Ba co více, částečky jsou daleko větší a těžší, tudíž budou padat zpět na zemský povrch daleko rychleji. Velkým přítelem leteckých společností jsou však nyní silné větry, které nad Islandem proudí. Těm se zatím daří popel poměrně obstojně rozfoukat.

Foto: Profimedia.cz

Výjevy jako z apokalypsy, to je Island posledních dní.

Foto: Profimedia.cz

Farmářka Anna Hardadottirová z Horgslandu vede ustájit koně.

Meteorologové tvrdí, že se oblaka plná popela dostanou nad Velkou Británii v úterý. Je více než pravděpodobné, že koncem úterý bude mrak nad naprostou většinou vzdušného prostoru Skotska. Během dne budou pravděpodobně zrušeny první lety ze skotských letišť. Grónsko již svůj letový program částečně přerušilo, z Kodaně se do země již pasažéři nedostanou.

Český hydrometeorologický ústav v nejbližších dvou dnech žádná omezení neočekává.

Foto: Ingolfur Juliusson, Reuters

Řádění sopky si již vybírá i daň na zvířecích životech.

Anketa

Myslíte si, že Grímsvötn způsobí v Evropě ještě více potíží než loni Eyjafjallajökull?
Ano
73,2 %
Nevím
17,4 %
Ne
9,4 %
Celkem hlasovalo 9845 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám