Hlavní obsah

Pilot airbusu nad Atlantikem nebyl před zřícením v kokpitu

Právo, vpl

Pilot Marc Dubois (58) nebyl v kokpitu airbusu společnosti Air France krátce předtím, než se stroj 1. června 2009 za letu z Rio de Janeira zřítil do Atlantiku a pohřbil v něm všech 288 lidí na palubě. S odvoláním na přepis záznamu z černé skříňky vylovené z moře to v neděli napsal web Spiegel Online.

Článek

Na záznamech je slyšet, jak se pilot snaží vrátit se do kokpitu. „Ještě stačil křiknout na oba druhé piloty pokyny, jak zachránit let,“ řekl webu odborník blízký vyšetřování tragédie. Dodal, že zatím není jasné, proč pilot v tak kritickou chvíli odešel.

Až dosud se mělo za to, že posádka letu AF 477 navedla stroj přímo do oblasti se špatným počasím - silnými bouřkami a turbulencemi. Záznam letu zachycený černou skříňkou však ukazuje, že piloti se pokusili nalézt šetrnější trasu tak, aby se vyhnuli bouřkové frontě.

Zdá se, že uspěli, protože podle informací Spiegel Online záznam neuvádí žádné informace o prudkých turbulencích. Krystaly ledu z bouřkové fronty však ucpaly rychloměr.

„Zapisovač dat zaznamenal krátce po výpadku údajů o rychlosti prudké stoupání letadla,“ potvrdil expert. Letadlo se tak mohlo dostat do mimořádně silného proudu vzduchu, což mohlo vést k pádu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Fotografie trosek airbusu Air France na dně AtlantikuVideo: Reuters

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám