Hlavní obsah

Americký generál pohrozil Sýrii intervencí

Damašek/Vídeň

Pokud bude syrský režim pokračovat s represemi vůči svým obyvatelům, mohou Spojené státy spolu s evropskými zeměmi brzy zasáhnout. V rozhovoru s agenturou APA to v sobotu prohlásil vysloužilý americký generál a někdejší čelný představitel NATO Wesley Clark, který se ve Vídni zúčastnil konference Centra pro globální dialog a spolupráci.

Foto: Profimedia.cz

Vysloužilý americký generál Wesley Clark

Článek

"V USA nechce nikdo zasáhnout, ale když bude Sýrie nadále dávat životy svých obyvatel všanc, přistoupí se k ní zcela stejně jako k Libyi," řekl Clark. Washington podle něj proti Damašku nezasáhne sám. "Nevěřím, že USA budou jednat samy, pro to v mezinárodním právu neexistuje žádný podklad."

Syrský prezident Bašár Asad jedná proti Chartě OSN, proti deklaraci lidských práv a dopouští se "válečných zločinů", míní Clark. U Mezinárodního trestního soudu v Haagu už byl obžalován libyjský vůdce Muammar Kaddáfí. "Jak dlouho ještě může Asad opovrhovat mezinárodním právem?" dodal bývalý generál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na sociální síti se objevily drastické záběry žen zabitých během protestů v SýriiVideo: Reuters

Prodemokratické demonstrace si od března v Sýrii vyžádaly podle ochránců lidských práv přes 850 mrtvých, z nichž zhruba 100 jsou vojáci a policisté. V pátek Asad vyslal vojáky a tanky proti účastníkům pokračujících protivládních protestů v řadě měst. Podle v sobotu upřesněných údajů od syrských opozičních aktivistů bezpečnostní jednotky zastřelily dalších 44 lidí.

Obama varoval před tlakem zvenčí

O neudržitelnosti současného stavu varoval Asada ve svém čtvrtečním projevu též americký prezident Barack Obama. Ačkoliv ani slovem nenaznačil možnou vojenskou intervenci, řekl, že jestli bude Asad pokračovat v dosavadní politice, nadále „bude čelit vnitřní opozici i tlaku zvenčí“. USA tento týden zpřísnily sankce vůči Sýrii a poprvé je zavedly přímo vůči prezidentově osobě.

Obama ve svém projevu také hájil vojenský zásah v Libyi, kde si podle něj Muammar Kaddáfí chtěl udržet moc bez ohledu na to, kolik to bude stát krve. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Protesty v Sýrii drtí pásy tanků

Sýrie pokračuje v tvrdém postupu proti protivládním demonstrantům a postupuje město od města. V pondělí bylo obklíčeno západní předměstí Damašku, odkud je...

Výběr článků

Načítám