Hlavní obsah

Papež telefonoval do vesmíru

• Aktualizováno
Novinky, rei

Papež Benedikt XVI. v sobotu volal do nebe. Takto s nadsázkou popsal server Space.com telefonní rozhovor Benedikta s dvěma italskými astronauty a jejich deseti kolegy na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Papež telefonoval do vesmíruVideo: Reuters

 
Článek

„Drazí astronauti, jsem velmi šťasten, že mám tuto mimořádnou příležitost s vámi hovořit během vaší mise. Zvláště jsem vděčný za to, že mohu mluvit s tolika z vás, neboť jsou na palubě obě posádky,“ zahájil papež ranní konverzaci s ISS. Benedikt ji vedl z vatikánské knihovny.

„Vaše svatosti, vítejte na palubě ISS,“ reagoval na papežova úvodní slova Mark Kelly, velitel raketoplánu Endeavour, jenž je na své poslední vesmírné misi.

Foto: Osservatore Romano, Reuters

Papež Benedikt XVI. telefonuje na ISS.

„Tento hovor mi dává příležitost vyjádřit můj obdiv k vám a všem, kde svojí prací umožnili vaši misi,“ dodal papež s tím, že doufá, že mise skončí šťastným návratem na planetu Země.

Jak odtamtud vypadá Země? ptal se

Zatímco například americký prezident Barack Obama s ISS hovořil již několikrát, v případě papeže tomu bylo poprvé. Benedikt se astronautů ptal na jejich dojmy při pohledu na Zemi z vesmíru a kondoloval jednomu ze dvou Italů na palubě, Paolu Nespolimu, jemuž nedávno v jeho nepřítomnosti zemřela matka.

Marku Kellymu papež vzkázal, že doufá v další uzdravování jeho manželky, kongresmanky Gabrielle Giffordsové, kterou v lednu při mítinku střelil z blízka do hlavy vyšinutý muž.

Telefonát zprostředkovala Evropská vesmírná agentura (ESA) a její zástupce Thomas Reiter, který je stejně jako papež z Německa, se hovoru po boku hlavy církve účastnil společně se šéfem italské vesmírné agentury a generálem italského letectva.

Reklama

Výběr článků

Načítám