Hlavní obsah

Protesty ohrožují volby, tvrdí komise ve Španělsku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Ústřední volební komise ve Španělsku označila za nežádoucí protesty, které zejména v centru Madridu trvají od neděle. Tisíce protestujících na madridském náměstí Puerta del Sol se ale nehodlají zákazu podřídit a plánují dále demonstrovat.

Foto: Andrea Comas , Reuters

Demonstrace v Madridu

Článek

Volební komise tvrdí, že protest může ovlivnit voliče, kteří v neděli zamíří k volebním urnám odevzdat svůj hlas kandidátům v regionálních volbách.

Sedící demonstranti na Puerta del Sol, kde hesla jako „Nejsme otroci“ zakrývají jak sochu krále Carlose III., tak vstup do metra, však odmítají svůj tábor rozpustit.

„Jsou zde mladí lidé, protože se obávají, co je v budoucnu čeká. Nemůžeme tolerovat fakt, že 43 procent mladých lidí nemá práci. To by měla být priorita naší společnosti,“ řekl mluvčí madridských protestujících Juan Lopez, jenž ztratil zaměstnání před půl rokem.

Jejich protest začal v neděli. Většinou mladým lidem se nelíbí rozpočtové škrty, masová nezaměstnanost a korupce politiků. Z Madridu se protesty rozšířily do 57 dalších měst.

Průzkumy před nedělní volbou favorizují konzervativní pravicovou Lidovou stranu před vládními socialisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám