Hlavní obsah

Konflikt mezi Českem a Ukrajinou mohla zosnovat Moskva

– Kyjev

Diplomatický konflikt mezi Ukrajinou a Českou republikou byl předem zrežírován v Kyjevě jako provokační akce proruského křídla ukrajinské státní moci. Uvedl to v rozhovoru pro ukrajinské vysílání německé rozhlasové stanice Deutsche Welle šéf zahraničního výboru ukrajinského parlamentu Taras Čornovil poté, co Praha vyhostila ukrajinské diplomaty v reakci na vyhoštění svých diplomatů z Kyjeva.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská pohraniční policie

Článek

„Je to provokační akce, kterou vymyslelo proruské křídlo ukrajinské státní moci," řekl poslanec. Podle Čornovila s přibližováním data podpisu o přidružení Ukrajiny k Evropské unii, bude podobných konfliktů přibývat. "Mohou to být konflikty s vlivnějšími evropskými zeměmi, než je Česká republika,“ očekává.

Čornovil také vysvětlil, kdo za konfliktem stojí. Jde podle něj o proruské síly: "Ukrajina a Česko se ocitly uprostřed diplomatického konfliktu. V Evropské unii si toho nepochybně povšimnou a negativně to ovlivní ukrajinskou integraci. Z toho budou mít prospěch ti, kdo prosazují myšlenku celní unie (s Ruskem)."

Hra režírovaná Ruskem

V jiném rozhovoru Čornovil varoval před vlivem Moskvy na ukrajinsko-české vztahy ještě naléhavěji. "Vzniká podezření, že jde o podivnou hru (ukrajinské kontrarozvědky) SBU, kterou organizuje Rusko," řekl poslanec novinářům ukrajinského serveru LB.ua.

SBU se podle něj ani nenamáhala s důkazním materiálem proti vyhoštěným českým diplomatům. "Ukázali reklamní leták jednoho ukrajinského letadla. Tvrdí, že byly vyzrazeny tajné charakteristiky tanku, ale ukázali tank úplně jiného typu," řekl poslanec.

Čornovil naznačil, že stejné proruské síly v Kyjevě blokují i vydání souhlasu s nástupem nového českého velvyslance a snaží se vyprovokovat spor s ČR jako státem, jehož diplomat Štefan Füle je komisařem EU pro rozšíření.

"V červnu bude vinou ukrajinské strany zablokovaná činnost českého velvyslanectví na Ukrajině. To může vést až k přerušení diplomatických vztahů," řekl Čornovil.

"Nelze hrát takovou hru se zemí, která je členem Evropské unie, protože rozhodnutí o spolupráci EU musí schválit každý členský stát. Kazit vztahy s Českem může jen otevřený provokatér, který pracuje pro třetí zemi," prohlásil Čornovil. "Skandál má kořeny daleko za hranicemi Ukrajiny, SBU nejedná ve prospěch našeho státu," dodal.

Sedmačtyřicetiletý Čornovil je poslancem ukrajinského parlamentu přes deset let, původně kandidoval za národně orientovanou stranu Naše Ukrajina. Později působil ve Straně regionů nynějšího prezidenta Viktora Janukovyče, se kterou se ale v roce 2008 rozešel. Je synem Vjačeslava Čornovila, známého ukrajinského disidenta a samizdatového novináře sovětské éry.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajina vyhostila dva české diplomaty

Ukrajina vyhostila dvojici českých diplomatů. S odkazem na oficiální stanovisko ministerstva zahraničí to v pátek uvedla tamní agentura Unian. Podle šéfa české...

Výběr článků

Načítám