Hlavní obsah

Eurokomisařka pokárala ČR za falometrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Eurokomisařka pro imigraci Cecilia Malmströmová se na svém blogu opřela do ČR a zemi zkritizovala za používání tzv. falometrie při azylovém řízení. Podle ní jde o nepřijatelnou metodu ze středověku. Brusel navíc v pondělí do ČR zaslal už druhý dopis, v němž požaduje od českých úřadů vysvětlení.

Foto: Thierry Roge, Reuters

Eurokomisařka Cecilia Malmströmová

Článek

Metodou se měří průtok krve v penisu při sledování nejrůznějších sexuálních výjevů. Praha přiznala, že metodu používala v několika případech, vždy ale měla souhlas žadatele o azyl. Všichni, u nichž byl test proveden, úřadům sdělili, že jsou homosexuálové. Proto EU nařkla ČR z homofobie.

"Vážný případ (netolerance či diskriminace) lze najít v České republice, v níž se falometrické zkoušky používají v azylové proceduře," uvedla eurokomisařka v příspěvku, který na blog dala u příležitosti Mezinárodního dne proti homofobii a transfobii, který připadá právě na úterý. "Jde o ryze středověkou metodu a závažné porušení práv jednotlivců na soukromí," dodala.

"Přetrvávají určité obavy, jež se týkají slučitelnosti této metody s azylovým právem EU a základními právy," řekl ČTK její mluvčí Marcin Grabiec. V dopise Brusel českým úřadům podle něj sděluje, že se bude celou věcí dál zabývat a žádá po nich další bližší informace. Zatím nicméně podle mluvčího nebylo zahájeno nějaké formální vyšetřování Česka či podniknuty právní kroky vůči Praze v této věci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám