Hlavní obsah

Britská královna zahájila historickou návštěvu Irska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Britská královna Alžběta II. v úterý přiletěla do Dublinu na historickou návštěvu Irska. Je prvním britským monarchou na návštěvě samostatného Irska od jeho odtržení od Británie před 90 lety. Návštěvu provázejí bezprecedentní bezpečnostní opatření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna zahájila historickou návštěvu IrskaVideo: Reuters

 
Článek

Irská policie také v noci na úterý zneškodnila poblíž Dublinu funkční nálož. [celá zpráva]

Čtyřdenní návštěva má symbolicky potvrdit mírový proces v Severním Irsku a usmíření mezi Londýnem a bývalou kolonií. Naposledy byl v Irsku v roce 1911 dědeček nynější královny, Jiří V.; tehdy byl zelený ostrov ještě britskou kolonií. Irsko získalo nezávislost v roce 1921 po krvavém protibritském povstání, kdy byla v prosinci v Londýně podepsána smlouva o samostatnosti Irska, která vstoupila v platnost o měsíc později v lednu 1922.

Severní část Irska s protestantskou většinou nicméně zůstala součástí Británie. Dlouhotrvající konflikt v Severním Irsku také bránil dřívější cestě královny do Irska, kterou umožnila až mírová dohoda na Velký pátek v roce 1998 a pokrok v dalších letech.

Foto: Stefan Wermuth , Reuters

Královna Alžběta II. při přehlídce čestné stráže

Královna vystoupila z letadla na vojenské základně ve městě Baldonnel v zelených šatech, jejichž barvu zvolila podle irských i britských médií záměrně - jde o barvu typickou pro Irsko.

Přivítání bez úklon

Alžbětu II., kterou provází její manžel princ Philip, posléze uvítali v Dublinu prezidentka Mary McAleeseová a premiér Enda Kenny. Na její počest bylo vypáleno 21 čestných salv a nad prezidentským palácem přeletěly irské stíhačky. McAleeseová i Kenny pozdravili královnu bez úklon, jen podáním ruky.

Irsko-britské vztahy

Pro Irsko byly vztahy s Británií dlouho traumatizující. Irským králem se vyhlásil už v 16. století Jindřich VIII. a britská koruna byla až do získání nezávislosti symbolem krvavých represí. Poté vztahy zatěžovaly nepokoje v Severním Irsku, kde zahynulo za 30 let na 3500 lidí.

Irská republikánská armáda (IRA) podnikala pumové útoky také na britské půdě a v roce 1979 usmrtila královnina bratrance, lorda Mountbattena. Na druhou stranu milióny Irů žijí nebo žily v Británii a obě země jsou v mnoha směrech kulturně a ekonomicky provázané.

Podle průzkumů královninu návštěvu vítají čtyři pětiny Irů, nicméně malá menšina je proti. Největší obavy z bezpečnostního hlediska ale vzbuzují skupinky radikálních republikánů v Severním Irsku, kteří oznámili, že královna "není vítána".

Reklama

Výběr článků

Načítám