Hlavní obsah

Evropská unie otevře kancelář v Benghází, nálety pokračují

Aktualizováno

Politické postavení libyjských povstalců posílí rozhodnutím Evropské unie. Ve vzbouřeneckém Benghází otevře kancelář, která má především koordinovat poskytování pomoci. Uvedla to podle BBC Catherine Ashtonová, která má v EU na starosti zahraniční politiku. Pokračovaly také nálety na Tripolis.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Šéfka zahraniční služby EU Catherine Ashtonová

Článek

V Tripolisu se podle očitých svědků citovaných agenturou AFP ozvalo po ranním přeletu letadel NATO několik explozí. Bombardování podle povstaleckých zdrojů zasáhlo nejméně čtyři budovy, mezi nimi i sídlo vojenské tajné služby, uvedla agentura DPA. Další bombardování bylo odpoledne hlášeno z východní části metropole.

Povstalci postoupili u Misuráty

Misuráta se postupně zbavuje kleští Kaddáfího vojsk. Po tvrdých náletech se v úterý vojska stáhla a povstalci ohlásili, že postoupili na západ, ovládají pobřežní silnici spojující město s metropolí v délce 30 kilometrů.

Ve středu po tvrdých bojích ovládli i letiště u Misuráty. Kaddáfího jednotky podle nich na místě zanechaly tanky, které povstalci zapálili.

 Kancelář EU v Benghází

Kancelář má především zajišťovat pomoc pro civilisty, ale také pro prozatímní Přechodnou národní radu.

"Chceme pomoci se vzděláváním, zdravotnictvím a bezpečností na hranicích," uvedla Ashtonová. Zástupkyně evropské diplomacie znovu zopakovala evropskou výzvu k odstoupení Muammara Kaddáfího. "Ujasněme si to, Kaddáfího režim musí skončit," uvedla  podle ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám