Hlavní obsah

Pomočil korán, soud jej však zprostil obvinění

– Štrasburk
Právo, nek

Osvobozením skončil v pondělí před štrasburským soudem případ muže, který čelil obvinění z podněcování nenávisti vůči muslimům. Toho se měl dopustit tím, že na internetu zveřejnil video, na němž pálil korán a poté se na něj vymočil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Porota podle agentury AFP dospěla k závěru, že třicetiletý Rojas Abbate „nepřekročil hranice svobodného vyjadřování názoru“. Obviněný, jenž pracuje jako zaměstnanec počítačové firmy, chtěl podle verdiktu kritizovat teroristické činy.

Abbate pustil sporný videoklip na internet loni v říjnu. Nejprve vytrhl z koránu několik stránek a zhotovil z nich vlaštovku, kterou pak hodil na dvě sklenice symbolizující mrakodrapy bývalého Světového obchodního centra (WTC) v New Yorku. Poté korán zapálil a uhasil jej tím, že se na něj vymočil.

Jeho počin vyvolal ve Francii, kde žije na 5,5 miliónu přistěhovalců z muslimských zemí, velké pozdvižení. Prokurátor pro Abbata požadoval tříměsíční podmíněný trest a pokutu tisíc eur (asi 24 tisíc Kč).

„Podněcoval nenávist vůči muslimům, protože všichni vědí, že na WTC zaútočili (11. září 2001) muslimští extremisté. Močení na korán pak podněcuje nenávist muslimů proti nemuslimům,“ stálo v obžalovacím spise.

Abbate se hájil slovy, že vyráběl videoklipy, v nichž se prý vysmíval všemu možnému. „Myslím si, že zapálit u sebe doma knihu není zakázané,“ řekl soudci.

Předseda Mezinárodní ligy proti rasismu (Licra) Philemon Lequeux označil rozhodnutí soudu za „ubohé“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám