Hlavní obsah

Lukašenko: každý Bělorus může demokraticky projevit názor. Ale jen doma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Běloruským občanům nesmí nikdo bránit v tom, aby "na určitých místech" svobodně vyjadřovali svou vůli, prohlásil v Minsku běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Podle pondělních zpráv místního tisku prezident kritizoval běloruské činitele, kteří brání lidem dávat svobodně najevo svůj názor. Na to má podle Lukašenka právo každý - pokud tak učiní doma.

Foto: Reuters

Alexandr Lukašenko zaručuje Bělorusům svobodu vyjadřování názorů - pokud si je nechají doma.

Článek

"Po skončení pracovní doby má člověk právo na určitém místě, doma, projevit svůj názor jako ve skutečném demokratickém státě. Nikdo mu v tom nesmí bránit," řekl Lukašenko v besedě s pracovníky běloruské justice, kteří vyšetřují okolnosti dubnového teroristického útoku v minském metru.

Lukašenko kritizoval špatnou pracovní morálku Bělorusů a stěžoval si, že nepořádky na pracovišti svým způsobem napomohly i k tragické explozi v minském metru z 11. dubna, která stála život 14 lidí. Pachatelé totiž podle vyšetřovatelů naplnili trhavinu kovovými součástkami, které si přinesli ze svého pracoviště v jednom z běloruských závodů.

Chce využít zkušenosti z dob KGB

Prezident vyzval k nesmiřitelnému boji s pasivitou a nehospodárností. Dodal, že v boji s nepořádky je třeba využít "sovětskou zkušenost z dob (Jurije) Andropova," někdejšího šéfa obávané tajné policie KGB. "Ať se to někomu líbí nebo ne, asi takhle musíme každého přinutit k práci," upřesnil prezident.

Bělorusko prochází složitým obdobím, které poznamenává nejen politické napětí vyvolané pronásledováním opozice, ale i vážná hospodářská krize. Lukašenko loni v prosinci zvítězil v prezidentských volbách, které ale opozice označila za zfalšované. Režim odpověděl soudními procesy a represemi proti médiím, na které Evropská unie reagovala vyhlášením sankcí.

Situaci režimu komplikuje vážná finanční krize vyvolaná deficitem hospodaření. Problémy vyústily v pád kurzu běloruského rublu, média obdržela pokyn vyhýbat se tématům nezaměstnanosti, růstu maloobchodních cen a nedostatků na vnitřním trhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Lukašenko po atentátu v metru zavírá aktivisty

Běloruský helsinský výbor oznámil, že jeden z jeho členů byl zatčen kvůli údajnému spojení s pumovým útokem v metru v Minsku z minulého týdne. Opozice už dříve...

Výběr článků

Načítám