Hlavní obsah

NATO nechalo uprchlíky napospas moři, ač umírali hlady a volali o pomoc

Novinky, alt

Organizace pro ochranu práv uprchlíků požadují vyšetření několikadenních útrap skupiny afrických uprchlíků, jejichž volání o pomoc úřady a dokonce i loď NATO ignorovaly. Lidé byli na neovladatelném člunu uprostřed Středozemního moře, neměli co jíst a umírali hlady a žízní. Jejich svědectví zveřejnil britský list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Afričtí uprchlíci čekají v libyjské Misurátě. Ilustrační foto

Článek

"Každé ráno jsme se vzbudili a ty, co nepřežili noc, vyhodili do moře," popsal deníku situaci na člunu Etiopan Abu Kurke, jeden z těch, který během pouti nezahynul. "Poslední dny už jsme o sobě nevěděli, modlili jsme se a umírali," dodal.

Skupina 72 imigrantů vyplula ve druhé půli března z libyjského Tripolisu. Na palubě člunu byli Súdánci, Etiopané, Nigerijci a Ghaňané. Mezi nimi sedm žen a dvě děti. Chtěli doplout na italský ostrov Lampedusa. Člunu ale došlo palivo a byl ponechán na pospas vlnám.

Za zhruba 20 dní zemřelo 60 lidí včetně obou dětí. I když ostatní pasažéři se snažili pro ně schovávat jednu láhev vody i poté, co zemřeli jejich rodiče.

Slíbená pomoc nepřišla

Ti, co přežili tvrdí, že ještě v době, kdy měli palivo, se jim satelitním telefonem podařilo spojit s centrem v Římě, kde kontaktovali pobřežní hlídku. Ta k nim poslala vrtulník, který na člun shodil láhve s vodou a jídlo. Byli také informováni, že mají počkat, dokud nedorazí záchranný člun. Žádný se ale neobjevil. Itálie se nyní pře s Maltou, kterou prý kvůli záchraně kontaktovala, na čí straně je chyba.

Kapitán lodi s uprchlíky poté, co pomoc nepřišla, rozhodl, že poplují dál, protože se domnívali, že Lampedusa už je blízko. Nebyla to ale pravda a 20 litrů zbylých pohonných hmot brzy došlo. "Byli jsme na moři a počasí bylo velmi nebezpečné," popsal Kurke.

Letadlová loď o člunu věděla, ale nepomohla

Kolem 30. března se člun objevil poblíž letadlové lodi. Z ní dokonce vystartovaly dva stroje a proletěly nad člunem. Ačkoliv pasažéři byli na palubě a naznačovali, že potřebují pomoc, letadlo opět odletělo. Žádná pomoc nepřišla ani poté.

Lodě NATO by reagovaly na jakoukoliv žádost o pomoc.
mluvčí NATO

Podle Guardianu šlo zřejmě o francouzskou letadlovou loď Charles de Gaulle. To ale francouzské úřady nejprve popřely. Poté, co vyšlo najevo, že opravdu šlo o jejich loď, odmítly událost komentovat.

Mluvčí NATO pro koordinací akcí v Libyi řekl, že nebyly žádné signály, že by posádka potřebovala pomoc. "Lodě NATO by reagovaly na jakoukoliv žádost o pomoc," sdělil.

Člun se nakonec 10. dubna dostal na pláž blízko libyjského města Misuráta a posádka je nyní v libyjském hlavním městě. Poté, co se přeživší dostali na pevninu, zadržovali je navíc několik dní Kaddáfího jednotky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám