Hlavní obsah

Slovenští lékaři hrozí odchodem po vzoru českých

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Po vzoru českých lékařů připravují jejich slovenští kolegové hromadné výpovědi. Jak potvrdil šéf lékařských odborů Michal Polician, v nejbližších dnech osloví právnické agentury, které budou mít na starosti přípravu výpovědí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel teď radí Slovákům.

Článek

Rozhodnutí padlo na čtvrtečním jednání slovenských lékařů s šéfem českého Lékařského odborového klubu Martinem Engelem, který se stal poradcem slovenských lékařů. „Předsedové klubů Lékařského odborového sdružení se jednoznačně shodli, že jedinou cestou a jedinou formou protestu budou hromadné výpovědi,“ uvedl Polician.

Slovenští lékaři žádají vyšší platy, dofinancování nemocnic, dodržování zákoníku práce a zákaz transformace nemocnic na akciové společnosti.

Poplatky už od léta

Slováci se musí připravit také na opětovné zavedení poplatků v nemocnicích. Poplatky zavedla druhá vláda Mikuláše Dzurindy a kabinet Roberta Fica je v roce 2006 zrušil. Od léta 2011 by se ve slovenských nemocnicích měly vybírat poplatky za pobyt a stravu. Zvýšit by se měly rovněž poplatky na pohotovosti.

Premiérka Iveta Radičová a ministr zdravotnictví Ivan Uhliarik s tím nesouhlasí. „Ministerstvo požádá zřizovatele nemocnic, aby kontrolovali zavádění poplatků,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Katarína Zollerová.

Za Dzurindovy vlády platili pacienti za pobyt v nemocnici 50 korun za den, od léta by to měly být dvě až tři eura za den. Jako první zavedla poplatky za nadstandard nemocnice v Malackách a později nemocnice v Košicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám