Hlavní obsah

Vyšetřování atentátů v Londýně: tajná služba se dopouštěla chyb

Londýn
Aktualizováno

V pátek byly zveřejněny závěry vyšetřování atentátů ze 7. července 2005, při nichž v londýnských dopravních prostředcích po útoku čtyř sebevražedných atentátníků zahynulo 52 lidí, uvedla BBC. Dalších sedm set jich bylo zraněno. Za jejich smrt jsou odpovědní atentátníci, ale tajná služba MI5 mylně informovala parlament.

Foto: Profimedia.cz

Útoky na londýnskou hromadnou dopravu si vyžádaly 52 obětí. Sebevrahové zaútočili ve třech soupravách metra a v autobuse.

Článek

Vedoucí vyšetřování Heather Hallettová řekla, že vyslechnuto bylo 309 svědků. „Zjistili jsme detailní okolnosti smrti každého jednotlivce a adekvátnost reakce záchranných služeb,“ uvedla Hallettová. Podle ní jsou smrtí vinni jen teroristé: "52 nevinných cestujících bylo nezákonně zabito při teroristickém činu“.

Vyšetřování se vedlo, protože podle příbuzných obětí byla reakce záchranných služeb pomalá. Podle nich také tajná služba MI5 selhala, když přípravu atentátů neodhalila.

To se neprokázalo, ale ukázalo se, že že MI5 neposkytla přesné informace parlamentnímu výboru pro zpravodajství a bezpečnost, když podávala zprávy o atentátech. MI5 chyby neopravila.

Doporučili také přísněji regulovat prodej látek vhodných pro výrobu bomb a zlepšit výcvik příslušníků záchranných služeb.

Z vyšetřování vyplynulo, že po atentátech propukl zmatek v záchranné službě. Nedostávalo se vybavení pro záchranu života a vysílačky a mobilní telefony nefungovaly pod zemí.

Velké zpoždění bylo na stanici King´s Cross, kde záchranáři čekali, neboť se báli, že jde o chemický či biologický útok, i když lidé, kteří se z podzemí dostali na povrch, to nepotvrzovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám