Hlavní obsah

Zadržení muži v Německu plánovali teroristický útok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe (Německo)

Tři podezřelí členové sítě Al-Káida, kteří byli v pátek zadrženi v Německu, v této zemi plánovali pumový útok. Policie o jejich zdržení informovala už v pátek, přesný cíl atentátu ale ještě nebyl znám. V sobotu o tom informoval náměstek německého nejvyššího státního zástupce Rainer Griesbaum.

Foto: Alex Domanski, Reuters

Policie odvádí jednoho za zadržených.

Článek

Jeden ze tří zadržených byl v roce 2010 pověřen vysokým činitelem Al-Káidy provedením atentátu v Německu, řekl Griesbaum na tiskové konferenci. Podle šéfa spolkového kriminálního úřadu (BKA) Jörga Zierckeho jde o devětadvacetiletého Maročana, který v Německu pobýval ilegálně od listopadu 2010 a který měl vazby na Rakousko, Maroko, Kosovo a Írán.

Maročan je hlavní podezřelý. Podle vyšetřovatelů na začátku roku 2010 byl ve výcvikovém táboře Al-Káidy u afghánsko-pákistánské hranice. Loni do Německa přijel, aby útok provedl. Dříve už v Německu pobýval na studentské vízum, ale když studie opustil, vrátil se do Německa ilegálně. Podle úřadů není zcela jasné, jak se mu opětovně podařilo do Německa dostat. Maročan v sobotu předstoupil před vyšetřovatele, který mu sdělil obvinění ze členství v zahraniční teroristické organizaci.

Pokud jde o další dva zadržené, mají před justici předstoupit ještě v sobotu. Jde o jednatřicetiletého muže, který má německé a marocké občanství, a o devatenáctiletého muže s německým a íránským občanstvím.

Dlouhodobé odposlechy a sledování

Všechny tři němečtí protiterorističtí agenti sledovali měsíce. Zadržení si prý zatím nestanovili konkrétní cíl útoku, ale učili se ovládat výbušniny a rozbušky. Z odposlechů zadržených bylo jasné, že by mohli být blízko k provedení atentátu, a proto byli zadrženi. Hovořili prý mezi sebou o útoku na autobus, na autobusovou zastávku a obecně na místo, kde by bylo shromážděno mnoho lidí.

Příprava útoku se nacházela v "experimentální fázi", uvedl vyšetřovatel. Zadržení podle něj plánovali výbuch v davu lidí. Puma údajně měla být vybavena kovovými částicemi, které by mezi lidmi napáchaly značné škody.

Jedním z možných cílů mohla být podle vyšetřovatelů oblast Düsseldorfu. Média poukazují na to, že 14. května se v tomto porýnském městě pořádá finále eurovizní písňové soutěže Eurosong, o dva týdny později německý burzovní sněm a o prvním červnovém víkendu masová pouliční slavnost homosexuálně orientované komunity Christopher Street Day.

Reklama

Výběr článků

Načítám