Hlavní obsah

Prodej drog z „tureckého kamiónu“ měl sponzorovat zbraně pro teroristy

Právo, Novinky, Ivan Vilček, Martin Pitro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Případ z konce prosince loňského roku, kdy byl v Turecku zadržen kamión s českým řidičem převážející ze Slovenska látku na výrobu heroinu, má své pokračování. Peníze za prodej drog měly být použity na nákup zbraní pro teroristé organizace IRA a ETA, jak uvedl server Sme.sk s odkazem na slova slovenského policejního prezidenta Jaroslava Spišiaka.

Foto: Profimedia.cz

Slovenská policie

Článek

Podle Spišiaka chtěla mezinárodní skupina se sídlem ve Slovinsku a působící ve více zemích Evropské unie za prodej heroinu koupit zbraně, převézt je na Slovensko a prodat je teroristům.

U českého autodopravce J Pavlát objednala slovenská firma odvoz chemikálií do Turecka. V Istanbulu vyšlo najevo, že chemikálie se využívá při výrobě drog. Český řidič byl vzápětí zatčen a kamión zabaven.

Předem připravená policejní akce

Podle majitele firmy Martina Pavláta policisté ze Slovenska dodatečně potvrdili, že akce byla předem připravena. Údajně se mělo jednat o společnou akci slovenské, maďarské, rumunské a turecké policie. Předem však policie českého přepravce neinformovala a v důsledku nepovedené policejní akce strávil český řidič Vánoce v tureckém vězení.

Místo oficiálně deklarované látky určené k dezinfekci totiž vezl látku na výrobu heroinu. Český řidič nevědomky vezl nebezpečnou látku přes pět evropských států.

Cílem policejní akce mělo být odhalení obchodníků s chemickou látkou, která se využívá při výrobě drog. Chemikálii naložili do kamiónu 10. prosince v Dunajské Stredě. V Istanbulu však na zásilku nikdo nečekal. Dne 24. prosince turecká policie českého řidiče zatkla a 28. prosince ho vyhostili z Turecka na jeden rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám