Hlavní obsah

Maďarsko má kvůli chybě v zákoně dvě ústavy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V nedávno schválené maďarské ústavě není žádná zmínka o zrušení staré ústavy. Podle ústavního právníka Györgye Kollátha tak v zemi paradoxně mohou od roku 2012 platit dvě ústavy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V textu nové ústavy je pouze uvedeno, že vstoupí v platnost prvního ledna 2012. Kolláth upozornil, že zde chybí zmínka o tom, že stará ústava bude ke stejnému dni zrušena. „Je to skandální odborný přešlap. Parlament bude muset přistoupit k úpravě zákona o ústavě, kterou nedávno schválil,“ řekl Kolláth pro deník Népszabadság.

Novou ústavu podepsal prezident Pál Schmitt v pondělí a dostala přívlastek Velikonoční. Ústava například obsahuje zmínku o odpovědnosti Maďarska za osud zahraničních Maďarů.

Prezident připustil, že v rámci toho může být poskytnuto volební právo zahraničním Maďarům. „Osobně bych přivítal, kdyby Maďaři žijící za hranicemi, kteří požádali o maďarské občanství, dostali volební právo. Existuje pouze jedno občanství, v jehož rámci jsou práva platná pro každého,“ uvedl Schmitt pro Maďarský rozhlas.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám