Hlavní obsah

Roztavený prach z islandské sopky mohl ucpat motory, hájí vědci zákaz letů

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Zakázat letadlům cesty přes Evropu kvůli sopečnému prachu bylo správné rozhodnutí. Tvrdí to dánští a islandští vědci, kteří zkoumali částečky popela, jež vulkán Eyjafjallajökull vychrlil v prvních dnech své aktivity. Experti tak chtějí zastavit spekulace, že rozhodnutí, které loni na jaře ochromilo leteckou dopravu, bylo špatné a letadla nebyla nijak ohrožena.

Foto: Profimedia.cz

Sopka Eyjafjallajökull chrlící oblaka popela

Článek

"Letečtí odborníci měli naprostou pravdu, když se rozhodli zavřít vzdušný prostor," řekla BBC jedna z autorek studie Susan Stippová z kodaňské univerzity.

Podle výzkumů byly úlomky především krátce poté, co vulkán explodoval, velmi malé a ostré. "Část vody z tajícího ledovce, který sopku pokrývá, stekla do kráteru a ochladila magma. Když kráter vybuchl, byly tyto částečky mnohem ostřejší, než sopečný prach většinou bývá," popsala Stippová.

A protože byly části velmi malé, padaly k zemi mnohem pomaleji a letadla ohrožovaly delší dobu.

Nebezpečí roztavených mikročástic

Stippová připomněla, že moderní motory letadel mají uvnitř teplotu téměř 2000 stupňů Celsia, malé částečky ale začnou při teplotě kolem 1000 stupňů tát. Vědci zjistili, že takto roztavené mikročástiče by mohly ucpat některé součásti motorů, které by pak mohly přestat fungovat.

Jiné částice by mohly poškodit okna a vnější plášť letadla.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Láva po erupcích sopky Eyjafjallajoküll žhnula i několik týdnů po uklidnění vulkánu

Zrušilo se sto tisíc letů

Sopka Eyjafjallajökull vybuchla v jižní části Islandu 14. dubna 2010. Následně byly zastaveny lety nad severní Evropou, zákaz se během několika dní rozšířil prakticky nad celý kontinent. Zrušeno bylo více než 100 000 letů a letecké společnosti vypočítaly ztráty na 1,5 až 2,5 miliardy eur.

Následně se začaly ozývat hlasy, že sopečný popel nebyl nijak nebezpečný a zastavení provozu bylo zbytečné. O uzavření vzdušného prostoru rozhodoval úřad Eurocontrol. Proti tomu protestovaly především britské aerolinky, kterých se omezení dotýkala nejvíce. Nad územím Británie byl provoz zastaven šest dní.

Dánští a islandští výzkumníci ovšem připomněli případ letadla společnosti British Airways z roku 1982, které prolétlo mrakem sopečného prachu po erupci indonéské sopky Galunggung. Přestaly mu fungovat všechny čtyři motory. Pilotům se naštěstí podařilo tři z nich znovu "nahodit".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám