Hlavní obsah

Královskou svatbu navštíví Elton John i Mr. Bean

Londýn

V sobotu zveřejnila britská královská rodina oficiální seznam lidí, kteří jsou pozváni na svatbu prince Williama s Kate Middletonovou. Na jedné z nejočekávanějších akcí letošního roku by se tak měl objevit například zpěvák a skladatel Elton John, ale i Rowan Atkinson, jehož proslavila role Mr. Beana a který je prý blízkým přítelem prince Charlese, Williamova otce. Uvedla to agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Rowan Atkinson v roli Mr. Beana

Článek

O jménech 1900 hostů média spekulovala několik týdnů a jména manželů Beckhamových nebo Eltona Johna, přítele Williamovy matky, tragicky zesnulé princezny Diany, se ozývala již dříve. Kromě nich se svatebního obřadu zúčastní také soulová zpěvačka Joss Stoneová a britský režisér Guy Ritchie, bývalý manžel zpěvačky Madonny.

Foto: Profimedia.cz

Kate Middletonová je podle britských médií krátce před svatbou až nezdravě hubená.

Svatby se zúčastní také čtyři desítky členů panovnických rodin z dalších států, například z Dánska, Španělska, Thajska nebo Maroka. Palác Saint James, kde sídlí princův sekretariát, zároveň potvrdil, že mezi pozvanými je korunní princ Bahrajnu šajch Salmán bin Hamad bin Ísá Chalífa.

Delegaci svatebčanů z řad členů britské vlády povedou premiér David Cameron s chotí a místopředseda vlády Nick Clegg s manželkou.

Novomanželům budou nejblíže přátelé a rodina

Monarchie v sobotu také oznámila zasedací pořádek ve Westminsterském opatství. V první řadě budou usazeni babička ženicha královna Alžběta II. a členové královské rodiny, přes uličku pak rodina nevěsty. Budou se tak nacházet nejblíže místům, kde mají stát William s nevěstou. Asi tisíc hostů bude ceremonii sledovat z míst, odkud výhled k oltáři bývá omezený.

Na straně nevěsty usednou také přátelé ženicha a nevěsty a rodina princezny Diany.

Podle činitelů paláce Saint-James se na královské svatby tradičně zvou jen urozené hlavy států. Politickým představitelům ze zemí mimo 54 států britského Společenství, například prezidentu USA Baracku Obamovi nebo francouzskému prezidentovi Nicolasi Sarkozymu, se prý pozvánky neposílají.

William, jenž je po svém otci druhý v pořadí na britský trůn, pojme Kate Middletonovou za choť 29. dubna. Přenos ze svatby by měly sledovat dvě až čtyři miliardy diváků po celém světě.

Svatbu ozdobí perníková srdce z Česka

Svatbu prince Williama s Kate Middletonovou ozdobí perníková srdce studentek Střední odborné školy Josefa Sousedíka ve Vsetíně. [celá zpráva]

Foto: Jiří Růžička, Právo

Studentka Marie Kolinková (vlevo), učitelka odborných předmětů Jaroslava Londová a studentka Aneta Malčíková.

„Perníková srdce se tady u nás na Valašsku dávají ke svatbě tradičně a věřím, že český obyčej pochopí i v Anglii. Snoubenci budou vědět, že perníky pro ně vytvořili mistři světa,“ řekla Jaroslava Londová, která na Střední odborné škole Josefa Sousedíka ve Vsetíně vyučuje. Připomněla tak úspěch studentek školy na loňském cukrářském šampionátu Culinary World Cup v Lucembursku, kde děvčata za svůj perník získala zlatou medailí.

Perníky, které ozdobí svatbu prince Williama a Kate Middletonové 29. dubna ve Westminsterském opatství se svatební recepcí v Buckinghamském paláci, děvčata připravovala déle než měsíc.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám