Hlavní obsah

Budapešť zasáhlo přejmenovávání

Právo, ivi
Budapešť

Zdá se, že primátor Budapešti István Tarlós propadl přejmenovávací mánii. Krátce po nástupu na radnici daroval obyvatelům hlavního města náměstí Elvise Presleyho, dosavadní letiště Ferihegy nově ponese jméno skladatele Ference Liszta, Rooseveltovo náměstí bude zase Szécsényiho a nynější Moskevské ponese jméno politika Kálmána Széle.

Foto: Profimedia.cz

Budapešť

Článek

Média už spočítala, že přejmenovávání vyjde městskou kasu na miliardu forintů (asi 100 miliónů Kč). Nebude to snadné – radnice musí zdarma vyměnit obyvatelům dotčených míst občanky, rozvěsit nová označení na domech, opravit názvy v městské dopravě, na mapách atd. Nejdražším krokem bude bezesporu přejmenování mezinárodního letiště Ferihegy na Lisztovo. Musí se předělat dopravní značení, zastávky autobusů i vlaků.

Rooseveltovo náměstí sice dokázalo přežít socialismus, ale nynější vedení hlavního města shledalo, že když tu stojí socha „největšího Maďara“ Istvána Szécsényiho, budova Maďarské akademie věd a končí slavný Řetězový most, není jméno amerického prezidenta pro tuto exkluzívní část metropole dost případné. „Při jednání s americkou velvyslankyní jsem slíbil, že po Rooseveltovi pojmenujeme jiné místo v Budapešti,“ konstatoval primátor.

Trochu jiná situace nastala v případě Moskevského náměstí. Tato jedna z nejfrekventovanějších křižovatek města byla v roce 1929 pojmenována po politikovi Kálmánu Szélovi. Jenže po druhé světové válce místo přejmenovali na Stalinovo náměstí a v 50. letech zase na Moskevské. Takže nyní dostane náměstí původní název.

Jednání s velvyslanectvím Ruské federace se v tomto případě podle všeho nekonala.

Reklama

Výběr článků

Načítám