Hlavní obsah

Poradce chce Schwarzeneggera za prezidenta EU

– Los Angeles

Bývalý kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger by se mohl stát příštím prezidentem Evropské unie - přinejmenším podle představ svého poradce Terryho Tamminena. Uvádí to nejnovější číslo amerického časopisu Newsweek. Podle Tamminena by někdejší hvězda akčních filmů mohla sjednotit starý kontinent.

Foto: Profimedia.cz

Arnold Schwarzenegger

Článek

"Během několika málo let bude EU hledat mnohem výraznějšího prezidenta, někoho, kdo dokáže sjednotit Evropu," řekl Newsweeku Tamminen. Rodilému Rakušanovi Schwarzeneggerovi prý doporučoval, aby se o funkci ucházel.

Hledání nového vůdce totiž podle Tamminena zkomplikují spory velkých států, odkud by měl prezident pocházet. "Co kdyby se Evropan, který uspěl v Americe, vrátil a stal se (Georgem) Washingtonem nebo (Thomasem) Jeffersonem nové sjednocené Evropy?" poukázal Schwarzeneggerův poradce na prvního a třetího prezidenta Spojených států.

Žádný Schwarzeneggerův komentář k Tamminenovým výrokům Newsweek nepřinesl. O budoucnosti někdejšího špičkového kulturisty, herce a kalifornského guvernéra se ale spekuluje od chvíle, kdy mu vypršel mandát v čele nejlidnatějšího amerického státu. Mluvilo se o jeho návratu do Hollywoodu nebo o jeho angažmá ve státní správě, kde se věnoval ochraně životního prostředí.

V současnosti se Schwarzenegger podílí na přípravě animovaného filmu Governator. Měl by v něm namluvit hlavní postavu, jejíž jméno je odvozeno od jeho přezdívky z doby vlády v Kalifornii. Spojuje v sobě funkci guvernéra a postavu Terminátora, kterou Schwarzenegger ztvárnil ve třech filmech.

Prvním prezidentem EU se stal v roce 2010 belgický politik Herman Van Rompuy. Funkci zřídila lisabonská smlouva o reformě unijních institucí a prezident, který má dvouapůlletý mandát, podle ní řídí evropské summity. Na volbě Rompuye se shodly členské státy sedmadvacítky.

Reklama

Výběr článků

Načítám