Hlavní obsah

Rakouští rodiče přivazovali děti před televizor, aby měli klid

Novinky,
Vídeň

Po několik měsíců vídeňští rodiče uvazovali na několik hodin své děti ve věku od deseti měsíců do čtyř let před televizor, aby od nich měli pokoj. Nakonec jim je odebral rakouský úřad péče o děti. Zasáhl na základě udání, uvedl ve čtvrtek list Krone. Děti trpěly těžkými vývojovými poruchami a citovou deprivací. Na rodiče podal úřad udání za zanedbání péče.

Článek

Rodiče své děti - dvě děvčátka a dva chlapce - částečně svazovali, aby jim omezili pohyb, a poté je připevňovali do kočárků, které rozestavili naproti televizi. Podle odborníků jim tak způsobili natolik silné poruchy vývoje, že je děti možná do dospělosti nedokážou překonat. Čtyřleté dítě je na úrovni dvouletého. Má poruchy ve vývoji řeči.

Úřad zasáhl v lednu, kdy se na něj obrátila sociální pracovnice z porodnice. Zdálo se jí, že matka byla po porodu nejmladšího dítěte psychicky vyčerpaná a o dítě neprojevovala žádný zájem.

A co je na tom špatného? nechápou rodiče

Když přišli sociální pracovníci do bytu, byli zděšeni. Rodiče dvě děvčátka a dva chlapce svazovali, aby jim omezili pohyb, a poté je připevňovali do kočárků, které rozestavili naproti televizi.

Mluvčí úřadu péče o děti Herta Staffová uvedla pro list Die Presse: „Je to forma násilí, při které se neobjevují žádné modřiny.“

V současnosti jsou děti umístěny v náhradní rodině, zcela jim ale v kontaktu s biologickými rodiči zabraňováno není. Podle úřadu je ale málo pravděpodobné, že by se v dohledné době k rodičům vrátily.

"Šance na návrat jsou malé. Rodiče dosud ani nepochopili, že by něco dělali špatně," cituje APA mluvčí úřadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám