Hlavní obsah

Čeští potápěči dostali v Chorvatsku vysokou pokutu

– Záhřeb

Chorvatské úřady potrestaly pětici českých potápěčů pokutou v celkové výši 40 000 kun (přes 131 000 korun) za to, že se bez potřebných povolení u ostrova Hvar potápěli k potopenému parníku Dubrovnik. Potvrdil to český konzul v Chorvatsku Pavel Bednář. Policie Čechy původně podezřívala z krádeže předmětů z lodi, která byla potopena za první světové války v květnu 1916.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatský Hvar

Článek

Policie případ předala přístavnímu kapitanátu ve městě Makarska. "Každý dostal v přestupkovém řízení pokutu osm tisíc kun (26 000 korun)," řekl Bednář. Potápěčům hrozilo, že budou muset zaplatit až 15 000 kun (asi 49 000 korun) na osobu. Čechy, kteří do Chorvatska přicestovali jako turisté, policisté zadrželi v neděli a po vyslechnutí je propustili. [celá zpráva]

Chorvatsko umožňuje rekreační a sportovní potápění do maximální hloubky 40 metrů, uvádí web chorvatsko.cz. Pro dokumentační ponory v archeologických lokalitách nebo sestup do větších hloubek je potřeba získat souhlas ministerstva kultury. Vrak Dubrovniku přitom podle serveru index.hr leží v asi padesátimetrové hloubce.

Parník poslalo ke dnu francouzské torpédo vypuštěné z ponorky Archimedes mezi ostrovem Hvar a chorvatskou pevninou. Na Dubrovniku bylo kromě posádky 18 civilních cestujících, včetně žen a dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám