Hlavní obsah

Británie po vyslání poradců začala srovnávat Libyi s Vietnamem

Novinky, rei
Londýn

Vyslání poradců vlády Jejího veličenstva přímo do Libye srovnávají britská média s válkou ve Vietnamu, kde také zprvu působili pouze američtí poradci, aby zde nakonec USA zabředly do desetiletého, krvavého konfliktu. Deník Independent v této souvislosti upozorňuje, že do bašty vzbouřenců v Benghází míří i jeden z nejzkušenějších britských velitelů.

Článek

Plukovník, kterého Independent nejmenuje, působil donedávna v afghánském Hílmandu, načež byl vyznamenán za statečnost a vedení nejtěžších bojových akcí britských jednotek za poslední roky. Spolu s ním bude v libyjském Benghází působit 20 dalších vojenských a civilních specialistů.

Zdroje z britské obrany i diplomacie deníku potvrdily úterní slova britského ministra zahraničí Williama Hague, že školící skupina bude působit pouze v Benghází. Hague naznačil, že svoje poradce by mohla vyslat i Francie, která jako první uznala vládu povstalců.

Média už dříve upozornila, že v Libyi pomáhají vzbouřencům agenti americké CIA i britské MI6. Podle Independentu britská skupina v Libyi v posledních týdnech pracovala na zavedení bezpečného systému komunikace mezi Benghází a velitelstvím NATO za účelem lepší koordinace vzdušných úderů spojenců proti jednotkám libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Británie rovněž povstalcům v Benghází dodala tisíc neprůstřelných vest a sto satelitních telefonů. Independent upozornil, že se vybavení ale nedostalo k vzbouřencům v Misurátě na západě země, která je sedm týdnů pod obležením Kaddáfího a podle zpráv tam hrozí humanitární katastrofa.

Britové mluví o Vietnamu

Ačkoliv šéf britské diplomacie znovu vyloučil, že dojde k vyslání pozemních vojsk do Libye, což ostatně odmítají i vzbouřenci, oznámení o misi poradců vyvolalo srovnání s válkou ve Vietnamu, a to dokonce i ve vládním táboře. Bývalý předseda vládních liberálních demokratů Menzies Campbell poznamenal: „Vyslání poradců spadá zřejmě do rámce rezoluce 1973 (Rady bezpečnosti o Libyii), ale nesmí to být první epizoda dalšího vojenského nasazení. Vietnam (také) začal tím, že americký prezident vyslal armádní poradce. Musíme postupovat opatrně.“

Poslanec Peter Bone z řad konzervativců premiéra Davida Camerona rovněž vyzval k opatrnosti. Navíc by podle něj vláda měla konzultovat kroky s parlamentem. „Kdybychom při prvním hlasování věděli o všech krocích, nejsem si jist, že bychom měli drtivou většinu podporující vládu,“ řekl v souvislosti se souhlasem poslanců o účasti Británie na vzdušných útocích v Libyi.

„Vyhlížíme teď změnu režimu a jasně podporujeme rebely. Přidáváme se k jedné ze stran v občanské válce. To může být v pořádku, ale o tom by neměla rozhodovat vláda, nýbrž parlament,“ dodal Bone.

Koalice zemí NATO a arabských spojenců se v Libyi angažuje už měsíc, aniž by to zvrátilo poměr sil mezi soupeřícími stranami. Deník Independent upozornil také na narůstající frustraci britské vlády z toho, že vzdušné údery a sankce nepřinesly žádaný efekt a pád Kaddáfího, o který NATO usiluje. Francouzský ministr zahraničí Alain Juppé v úterý přiznal, že Západ podcenil Kaddáfího schopnost přizpůsobit taktiku po zásahu NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám